Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană: Ajutorul oferit Iranului pentru găsirea elicopterului în care se afla Ebrahim Raisi nu a fost motivat politic

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 mai 2024 Etichete: , , ,

Comisia Europeană a declarat luni că asistența pe care a furnizat-o la cererea Iranului pentru căutarea elicopterului în care s-a prăbușit președintele iranian Ebrahim Raisi duminică a fost acordată fără a fi influențată de motive politice.

Duminică, Uniunea Europeană a activat sistemul de satelit Copernicus, un program de monitorizare a Pământului folosit în mod obișnuit pentru a oferi asistență în caz de dezastre naturale. Acest lucru s-a întâmplat la cererea Iranului, în încercarea de a-l găsi pe președintele Raisi, ministrul de externe iranian Hosein Amir Abdolahian și ceilalți oficiali și membri ai echipajului aflați la bordul unui elicopter, potrivit EFE și preluată de Agerpres.

„Nici Mecanismul european de protecţie civilă şi nici sistemul de sateliţi Copernicus nu au în spate motivaţii politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar, Balazs Ujvari, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

Ujvari a subliniat că orice țară poate cere ajutor umanitar sau civil prin canalele disponibile, iar Comisia Europeană depune eforturi pentru a oferi sprijin. Cu toate acestea, unele critici au apărut din partea unor deputați europeni care contestă ajutorul acordat de UE Iranului, argumentând că această asistență nu se concentrează pe apărarea drepturilor omului. Accidentul de elicopter în care au murit președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul său de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avut loc într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării, conform informațiilor furnizate de televiziunea de stat și agenția oficială IRNA.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW