Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a efectuat plata primei cereri din PNRR a României, în valoare de 2,6 miliarde euro UPDATE

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 27 octombrie 2022

UPDATE Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis că prima tranșă de 2,6 miliarde de euro din PNRR, plătită miercuri de Comisia Europeană, „reprezintă confirmarea îndeplinirii obiectivelor asumate de România”.

„Am reafirmat, la întâlnirea de la Bruxelles cu Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, angajamentul nostru de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență. Este șansa noastră să valorificăm aceste fonduri”, a mai transmis șeful Guvernului.

Știrea inițială

Comisia Europeană a efectuat joi, 27 octombrie, prima plată către România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 2,6 miliarde euro, dintre care 1,8 miliarde euro sprijin financiar nerambursabil şi 0,8 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut. 

„Cei 2,6 miliarde euro acoperă mai multe reforme care contribuie la tranziția digitală, dar susțin și domeniile mobilității durabile, decarbonizării, auditului și controlului, educației și sănătății, precum și pașii preliminari ai reformelor fiscale și a pensiilor. Sunt incluse și măsuri de sprijinire a afacerilor și de asigurare a bunei guvernări a țării”, a transmis Executivul european.

Prima cerere de plată a cuprins cele 21 de țintele și jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Cererea a fost depusă de România în luna mai.

Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil și 1,09 milioane euro sprijin sub formă de împrumut și vizează îndeplinirea a 51 de jaloane/ținte aferente trimestrului I 2022 și trimestrului II 2022, a precizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii