Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 4 miliarde de euro pentru întreprinderile românești / Premierul: O gură de oxigen pentru firme

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 9 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Comisia Europeană a anunțat vineri, 9 septembrie, că a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 4 miliarde de euro pentru întreprinderile românești afectate de invazia rusă în Ucraina. 

Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde EUR aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele (…) Continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat și eficace și că sunt protejate, totodată, condițiile de concurență echitabile pe piața unică”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Ajutorul va fi structurat în două forme – garanții pentru împrumuturi, în valoare de 3,6 miliarde de euro și – granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al executivului european.

Beneficiarii eligibili vor putea primi noi împrumuturi de la bănci, acoperite de o garanție de stat de până la 90% din valoarea împrumutului, cu scadențe maxime de până la șase ani.

Ajutoarele nu pot depăși 62.000 de euro și 75.000 de euro pentru fiecare întreprindere din sectorul agriculturii și al pescuitului și 500.000 de euro pentru celelalte sectoare. Sprijinul urmează să fie acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situația geopolitică actuală, schema urmărește să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun în continuare de suficiente lichidități, permițând băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale”, a explicat Comisia Europeană.

Premierul: „O gură de oxigen pentru firme

Premierul Nicolae Ciucă a menționat că decizia luată de Comisia Europeană reprezintă „o gură de oxigen importantă pentru firmele afectate de consecințele războiului din Ucraina”.

Este rezultatul colaborării Guvernului cu instituțiile europene reflectată, și de această dată, în măsuri coordonate și eficiente de protejare a investițiilor și locurilor de muncă, de susținere a economiei naționale. În vremuri complicate așa cum este cea pe care o traversăm, accesul la finanțare al investitorilor este un factor determinant pentru viitorul oricărui proiect de afaceri”, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

Prim-ministrul a precizat că, începând cu săptămâna viitoare, antreprenorii români se pot înscrie pe platforma www.imminvest.ro pentru a accesa fondurile disponibile în programul IMM Invest Plus..

Fondurile naționale alocate investițiilor, integrate resurselor europene de care beneficiază România, sunt ancore de dezvoltare pentru proiectul nostru economic și social. Dublate de reformele începute de Guvern, de stabilitate, coerență legislativă și dialog deschis cu mediul de afaceri, acestea reprezintă argumente solide pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea economiei românești”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *