Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cod portocaliu și galben de ploi abundente și inundații în întreaga țară

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2024 Etichete:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 27 septembrie, două avertizări cod portocaliu și galben de ploi în toată țară, în vigoare de duminică dimineață până luni seară. Cantitățile de precipitații pot ajunge la 100 l/mp. Hidrologii au emis, la rând lor, o avertizare cod portocaliu de viituri pe râuri din 14 județe. 

UPDATE A fost instituită stare de alertă hidrologică în bazinul hidrografic Argeș-Vedea.

Știrea inițială

Concret, avertizările cod portocaliu și galben sunt în vigoare de duminică, 29 septembrie, de la ora 10:00, până luni, 30 septembrie, la ora 18:00.

„În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp”, a transmis ANM.

Sursa foto: Administrația Națională de Meteorologie

Pentru restul țării a fost emis cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.

Aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est, iar cantitățile de precipitații pot ajunge la 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

Unde sunt alerte de viituri. Cod portocaliu și galben de inundații

Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis vineri o avertizare cod portocaliu de viituri pe râuri din judeţele Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt, Dolj, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Vaslui, Iaşi şi Galaţi, în vigoare de duminică de la ora 10:00 până luni la ora 16:00.

Acelaşi cod va fi activ de duminică, de la ora 22:00, până luni, la ora 16:00, pe râuri din judeţele Iași, Vaslui și Galați.

Începând de sâmbătă, de la ora 18:00, până duminică, la ora 16:00, vor intra sub incidenţa Codului Galben anumite sectoare de râuri din Maramureş, Transilvania, Crişana şi Banat, în bazinele hidrografice: Iza, Tur, Vişeu, Someşul Mic, Someşul Mare, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Alb, Arieş şi Timiş.

De asemenea, acest cod este valabil de duminică, de la ora 6:00, până luni, la ora 24:00, pe anumite cursuri de apă din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi râurile din Dobrogea.

Sursa foto: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România luni sau marți

Cantitățile mari de precipitații așteptate duminică vor crește debitele pe afluenții interiori ai Dunării și pot aduce un aport semnificativ în Dunăre, a precizat și ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Debitul maxim pe Dunăre, la intrarea în ţară, estimăm că va avea valori cuprinse între 7700 şi 8000 mc/s, ca urmare a propagării viiturii din bazinul superior al Dunării şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele zile.

Am actualizat data la care vom avea vârful acestei viituri şi estimă astăzi că acest lucru se va întâmpla cu o zi întârziere faţă de ceea ce anticipasem iniţial, respectiv în data de 30 septembrie sau în 1 octombrie. Pe sectorul românesc al Dunării, însă, ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ, putem înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt şi Argeş-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre. Astfel, debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9000-9500 mc/s”, a spus Fechet.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW