Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Cod galben și cod portocaliu de caniculă în mai multe regiuni ale țării/ O avertizare cod roşu va viza sâmbătă judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 iunie 2024 Etichete: , , , , ,

Meteorologii au emis avertizări de caniculă pentru vineri și sâmbătă, cu coduri galben și portocaliu pentru mai multe regiuni. Sâmbătă, județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș vor fi sub cod roșu.

Vineri, un cod galben de căldură va afecta mai multe zone. În Banat, sudul Crișanei, Oltenia și sud-vestul Munteniei, a fost emis un cod portocaliu de caniculă. În unele locuri, temperaturile nocturne vor rămâne ridicate, în jurul valorii de 20 de grade, ducând la nopți tropicale.

”Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Crişanei, al Olteniei şi al Transilvaniei, precum şi în sud-vestul Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă meteorologii.

Codul galben de căldură se va extinde și în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală. Aici, temperaturile maxime vor atinge între 32 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în jurul valorii critice de 80 de unități.

În zonele de munte, precum și în regiunile vestice, nordice și centrale, vor fi perioade de instabilitate atmosferică în timpul după-amiezii.

Un cod portocaliu de caniculă a fost emis pentru mai multe regiuni, indicând valuri de căldură persistentă și disconfort termic accentuat. De asemenea, un cod roșu va afecta județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, unde se așteaptă un val de căldură intens și disconfort termic deosebit de accentuat.

” Valul de căldură va persista şi se va intensifica uşor în Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Oltenia şi Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, este anunţul metrorologilor pentru sâmbătă.

”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, valul de căldură va fi intens şi persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopţi tropicale). Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, precizează meteorologii.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW