CJUE: Orientarea sexuală nu poate fi un motiv pentru a refuza încheierea unui contract cu un liber profesionist

Orientarea sexuală a unei persoane, lucrător independent, nu poate reprezenta un motiv pentru desfacerea contractului, a transmis joi, 12 ianuarie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), sesizată în cazul unui liber profesionist din Polonia, care a rămas fără contractul cu televiziunea publică după ce a postat un clip video, alături de partenerul său, în care promova toleranța față de cuplurile de același sex.
CJUE a analizat cazul unui liber profesionist din Polonia care a realizat, timp de 17 ani, montaje audiovizuale, trailere și documentare pentru emisiunile televiziunii publice din Polonia. Acesta era plătit în baza unor contracte de scurtă durată, încheiate între persoana în cauză și societatea care administrează televiziunea.
Numai că, în decembrie 2017, el și partenerul său au publicat pe YouTube un videoclip prin care urmărea promovarea toleranței față de cuplurile de același sex, iar la scurt timp televiziunea nu a mai încheiat niciun contract cu persoana în cauză.
El a sesizat, inițial, Tribunalul Districtual din Varșovia, instanță ce a ridicat, la rândul ei, problema la Curtea de Justiție a UE.
Explicația CJUE
CJUE a analizat, astfel, Directiva 2000/78, ce vizează „cadrul general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă”.
Curtea menționează că sintagma „condițiile de acces la încadrare în muncă, la activități nesalariate sau la muncă”, prezentă în Directivă, acoperă accesul la orice activitate profesională, indiferent de natura sau de caracteristicile acesteia.
„Directiva 2000/78 are ca obiect eliminarea, din motive de interes social și public, a tuturor obstacolelor întemeiate pe motive discriminatorii în calea accesului la mijloacele de subzistență și la capacitatea de a contribui la societate prin muncă, indiferent de forma juridică în temeiul căreia aceasta din urmă este prestată”, se arată în decizia CJUE de joi.
Totodată, în cazul noțiunii „condiții de încadrare și de muncă, inclusiv condiții de concediere și remunerare”, CJUE arată că trebuie inclusă „orice formă de activitate salariată și nesalariată, indiferent de forma juridică sub care este exercitată”.
„În plus, în ceea ce privește noțiunea de „concediere”, Curtea admite că o persoană care a desfășurat o activitate independentă poate fi de asemenea constrânsă să înceteze acea activitate de către contractantul său și, prin urmare, să se afle într-o situație de vulnerabilitate comparabilă cu cea a unui salariat concediat”, explică judecătorii europeni.
Astfel, menționează CJUE, decizia de a nu reînnoi contractul din cauza orientării sexuale a unei persoane intră în domeniul de aplicare al Directivei 2000/78.
Sursă foto: B1.ro