Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciucu iese la atac, la cinci zile după ce Ana Oros a fost omorâtă de câini: În mod iresponsabil ASPA și-a redus programul de lucru

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 ianuarie 2023 Etichete: , ,

În prima ieșire publică după ce Ana Oros a fost omorâtă de câini, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a acuzat Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor că și-a redus în mod considerabil, începând cu anul 2017, capacitățile de capturare a câinilor aflați pe domeniul public.

Ana Oros (43 ani) și-a pierdut viața sâmbătă, 21 ianuarie, în apropierea Lacului Morii din București, după ce a fost atacată de o haită de câini în timp ce alerga. Între timp, instituțiile statului își pasează vina de la una la alta.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Sectorului 6, în 2023, Poliția Locală a transmis 96 de sesizări, dintre care 59 de sesizări după tragedie, însă ASPA nu ar fi răspuns la 74 de cazuri.

Ciucu: În mod iresponsabil ASPA și-a redus programul de lucru

Într-o primă ieșire în fața jurnaliștilor, survenită la cinci zile de la tragedie, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a acuzat ASPA, instituție aflată în subordinea Primăriei Generale, că și-a redus semnificativ în ultimii ani capacitatea de capturare a câinilor de pe domeniul public.

„ASPA este responsabila de problema câinilor maidanezi. Vorbim despre o instituție înființată special pentru managementul câinilor fără stăpân. Din 2003 ASPA a funcționat sub CGMB. Serviciul a funcționat extrem de prost până în 2013 când a fost ucis Ionuț Anghel, când erau 65.000 de câini. 

Începând cu 2017-2018 a fost o schimbare radicală la nivelul ASPA, când efectivele de prinzători și șoferi a fost scăzut radical. 

După 2020 noua conducere a menținut și chiar a accentuat politicile începute în mandatul anterior. În 2021 doamna Diana Punga a fost delegat să coordoneze activitatea ASPA. Imediat a fost publicată ca adjunct doamna Cătălina Trănescu, cunoscută ca o apărătoare a drepturilor animalelor. 

Activitatea de capturare a fost mult diminuată. Domnul Claudiu Ancuța, care coordona efectivele de prinzători, a fost înlăturat din funcție. Activitatea de capturare a fost subfinanțată. În mod iresponsabil ASPA și-a redus programul de lucru”, a declarat Ciprian Ciucu, într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, edilul susține că tragedia ar fi putut fi evitată, dacă ASPA ar fi dat curs unei sesizări venite din partea unui polițist local, care semnala prezența unei haite de 10 câini în zona Lacul Morii.

„Pe 14 ianuarie, fix cu o săptămână înainte de atac, polițistul de proximitate a anunțat dispeceratul PMB că o haită cu 10 câini este în acea zonă. Nimeni nu a venit acolo. ASPA nu a reacționat, nu a dat niciun răspuns”, a declarat Ciprian Ciucu.

Sursa foto: Radu Tuta / Agerpres Foto

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW