Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciucă: Angajații din Educație și Sănătate, exceptați de la interzicerea cumulului pensiei cu salariu

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 iunie 2023 Etichete: , ,

Domeniile Educație și Sănătate vor fi exceptate de la interdicția cumulului pensiei cu salariu, spune liderul PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.  El susține că ar fi  neconstituțional să se întrerupă mandatele celor care au fost aleși și activează în Educație și Sănătate.

„Au fost discutate ca abordări de principiu două domenii.Au fost discutate ca abordări de principiu două domenii – domeniul Educației și domeniul Sănătății, pentru că acolo continuă să-și desfășoare activitatea și cei care au ieșit la pensie. Impactul cel mai mare este la învățământ pe mediul rural”, a menționat Ciucă, într-o declrație de presă, luni, 26 iunie.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, astăzi, în şedinţă comună, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, având pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Înaintea plenului, se vor reuni în şedinţe structurile de conducere ale PNL şi PSD.

”Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”, se arată în Expunerea de motive a proiectului legislativ.

Posibilă sesiune parlamentară extraordinară pentru reforma pensiilor speciale

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că e „foarte posibil” ca Parlamentul să fie convocat în sesiune extraordinară în luna iulie ac, pentru a vota proiectul de lege care reformează pensiile speciale.

„Este foarte posibil să avem sesiune extraordinară, pentru că așa cum am explicat în Piroul Politic Național, indiferent care vor fi deciziile, așa cum am procedat la adaptarea și armonizarea legilor, astfel încât să îndeplinim jaloanele din PNRR, România are nevoie de banii care ne sunt alocați. Ei au fost luați în calcul atunci când s-a întocmit bugetul de stat și nu ne putem permite să pierdem acești bani”, a declarat Ciucă la finalul unei ședințe a conducerii partidului.

Șeful PNL a mai spus că parlamentarii PNL care nu votează eliminarea pensiilor speciale riscă să fie excluși din partid.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW