Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu: TVA de 9% rămâne la mâncare, la medicamente. De ce la cluburi este 5%?!

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 21 iulie 2023 Etichete: ,

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 21 iulie, în contextul pachetului de fiscalitate avut în vedere să fie adoptat de Guvern, că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va rămâne 9% la mâncare şi la medicamente, întrebând de ce pentru cluburi TVA este de 5%. Ciolacu a mai precizat că „sunt prea multe excepţii în România”.

„În discuţia mea cu Comisia (n. red. Comisia Europeană) – şi au dreptate, «Domnule, trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu şapte tipuri de TVA. Hotărâţi-vă!». Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? Vă întreb pe dumneavoastră, e normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care nu ni l-a spus numai Comisia, l-au spus toate forurile financiare. Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps, eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră, la televiziuni, la presă unde doriţi şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizii”, a afirmat Ciolacu, citat de News.ro.

În momentul de față, România aplică o taxă pe valoarea adăugată (TVA) standard de 19%. Totuși, există și un set de taxe TVA diferențiate, mai reduse, aplicate la anumite bunuri și servicii, cu cote de 5% sau 9%.

Întrebat şi despre eliminarea unor facilităţi fiscale de care beneficiază mai multe sectoare, respectiv construcţii, agricultură, industria alimentară şi IT, premierul a precizat că discuțiile continuă și săptămâna viitoare la nivelul liderilor coaliţiei de guvernare.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii