Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu pasează responsabilitatea pensiilor speciale către Ciucă: Nimeni nu mai dă nicio explicație pentru ce a trecut în PNRR

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 23 martie 2023

Președintele Camerei Deputaților și liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a transmis joi, 23 martie, că se simte dator să explice care este abordarea Guvernului privind pensiile speciale, având în vedere că „nimeni nu mai dă acum nicio explicație legat de ce a trecut în PNRR”. Președintele social-democraților a menționat că premierul Nicolae Ciucă era ministru al Apărării în momentul în care a fost negociat PNRR.

„Eu insist în continuare că datoria mea ca om politic este să vin în fața românilor și să dau explicații (…) Avem un PNRR care a fost ținut ascuns (…) există acolo jalonul cu pensiile speciale (…) A fost un Guvern al României care, secret, și-a asumat anumite jaloane, în anumiți parametrii. Cred ca domnul prim-ministru Ciucă era atunci ministru al Apărării (…) ministrul Justiției cred că era domnul Stelian Tănase (n. red. – Stelian Ioan), ministrul Muncii era doamna de la PNL (n. red. – Raluca Turcan). Am înșeles că nimeni nu mai dă acum nicio explicație ce a trecut în PNRR”, a spus Ciolacu pe holurile Parlamentului.

Ciolacu: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale

Liderul PSD a reiterat ideea că pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, pe care le au militarii din 22 de țări europene.

Marcel Ciolacu, a contrazis de mai multe ori Comisia Europeană, susținând ideea că pensiile militare intră în categoria celor de serviciu. Comisia Europeană susține că pensiile speciale, inclusiv cele militare, trebuie să fie incluse în programul de reformă a sistemului public de pensii, asumat de România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Există un raport al Băncii Mondiale foarte corect. România se află cu un război la frontieră. Spun fără nicio reținere, armata nu are pensii speciale. 22 de state ale UE au o lege specială pentru pensiile militare. Franța, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria. Toată lumea are legi speciale, nu pensii speciale, în ceea ce privește armata”, a spus Marcel Ciolacu.

Clarificări de la Ciolacu

Președintele social-democraților a mai afirmat că reforma pensiilor speicale este prevăzută în cererea numărul 3 de plată din PNRR și că România este în stadiul în care aceste reforme trec prin Parlament, ca apoi să fie înaintate Comisiei.

„Doar două state până acum din UE au depus cererea de plată nr. 3. Nu suntem nici întârziați, nici depășiți”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii