Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu: PSD se bate ca în noua OUG toţi actorii din energie să plătească o contribuţie de solidaritate

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 august 2022

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al Partidului Social Democrat, a anunțat marți, 30 august, că Guvernul va adopta rapid soluțiile corecte care să apere populația și economia pe timpul iernii și să pună capăt lăcomiei noilor băieți deștepți din energie.

„PSD îi va proteja atât pe români, cât și companiile care produc în România pentru a rezista șocurilor produse de criza energetică!

În urma insistenței noastre, Guvernul va adopta rapid soluțiile corecte care să apere populația și economia pe timpul iernii și să pună capăt lăcomiei noilor băieți deștepți din energie. PSD a insistat ca cetățenii să plătească în continuare, în această iarnă, prețuri plafonate la energie și gaze.

La fel școlile, spitalele, căminele de copii și de bătrâni și alte instituții publice cu un rol social major”, a anunțat Ciolacu.

El a subliniat, totodată, că IMM-urile și firmele din industria alimentară sunt o prioritate strategică, de aceea consumul acestora trebuie compensat în proporție de 85%. „Este singura soluție pentru a ne putea susține economia, locurile de muncă și necesarul de hrană al țării!”, se mai arată în mesajul liderului PSD.

Potrivit sursei citate, PSD se bate ca în noua ordonanță de urgență toți actorii din energie – producători, traderi, distribuitori, furnizori să plătească o contribuție de solidaritate, calculată ca procent din ceea ce depășește prețul de referință, plus o marjă decentă de profit.

„Este esențial să înțelegem că energia este principala sursă a inflației și că situația de criză nu se va rezolva în câteva luni. De aceea, pe lângă aceste decizi urgente, avem nevoie și de o soluție pe un termen mai lung, iar PSD va lupta în continuare pentru reglementarea pieței energetice pentru cel puțin doi ani.

Mâine, ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta în detaliu măsurile noastre sociale pentru a susține salariații și pensionarii țării. Fiindcă aceasta a fost și rămâne principala preocupare a PSD: să cautăm cele mai bune soluții de Sprijin pentru România!”, se mai arată în postare

La rândul său, anterior, Mihai Tudose, vicepreşedintele PSD, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că noua ordonanţă care va reglementa piaţa energiei vizează introducerea unei taxe de solidaritate, pe care o vor plăti companiile din domeniul energiei şi care va fi folosită de stat pentru acoperirea cheltuielilor legate de compensarea facturilor, relatează Agerpres.

„Principiile la care am convenit pe pachetul de energie vor fi prinse în ordonanţa ce va trece în prima şedinţă de guvern, mâine sau poimâne, pentru că, aşa cum am promis, până pe 1 septembrie, vom avea o ordonanţă de guvern nouă în ceea ce priveşte reglementarea pieţei energiei. Elementele de noutate sunt următoarele: apare noţiunea de preţ de referinţă, calculat în funcţie de o formulă complicată, care are ca bază preţul de achiziţie, recunoaşterea unor investiţii şi o cotă de profit.

Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanţe, unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice. Un element de noutate aici este că apare şi contingentare la anumite cantităţi, pentru că încurajăm şi compensăm, dar trebuie să avem un punct de referinţă şi la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârşit. De asemenea, tot ce înseamnă parte socială, spitale de stat sau private, cămine de bătrâni de stat sau private, tot ce înseamnă zonă socială va avea preţ acoperit în totalitate, fără niciun fel de discuţie”, a declarat Tudose.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/ciolacu-psd-se-bate-ca-in-noua-oug-toti-actorii-din-energie-sa-plateasca-o-contributie-de-solidaritate/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *