Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu neagă că premierul a cerut PSD să nu mai vină cu „propuneri inflaţioniste”

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat că premierul Nicolae Ciucă le-a cerut social-democraților să nu mai vină cu „propuneri inflaţioniste”, după cum au declarat ieri surse politice. Luni, 19 septembrie, a avut loc o ședință a coaliției de guvernare în care au fost luate mai multe decizii importante.

Surse citate de News.ro au relatat că prim-ministrul a cerut PSD să nu mai vină cu propuneri inflaţioniste, referindu-se la afirmaţiile acestora privind creşterea salariilor şi pensiilor.

„Este foarte greu. Suntem doi lideri de la două partide, eu de la PSD, cel mai mare partid din România şi dânsul de la al doilea. dar cred că nu am ajuns încă să ne cerem unul altuia ce să comentăm şi cum să comunicăm.

Nu am auzit o astfel de remarcă din partea domnului premier. Cred că cine transmite știri pe surse… astfel de lucruri îngreunează activitatea coaliției, nu o ușurează”, a declarat liderul social-democraților.

Context

Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, le-a solicitat celor din PSD, în şedinţa de luni, 19 septembrie, a coaliţiei de guvernare, să nu mai vină cu propuneri inflaţioniste, referindu-se la afirmaţiile acestora privind creşterea salariilor şi pensiilor.

Ciucă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţiile şi insistenţa social-democraţilor pe subiectul creşterii salariilor şi pensiilor, în absenţa unor cifre şi a unor proiecţii referitoare la bugetul pe 2023, numind „inflaţioniste” propunerile PSD, au spus surse participante la şedinţă.

Solicitarea adresată colegilor de coaliţie vine în condiţiile în care chiar luni, la Iaşi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a afirmat că PSD lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna viitoare, el afirmând că pensiile ar trebui majorate cu minim 10 la sută de la 1 ianuarie, dar în acelaşi timp este necesară şi o creştere a salariului minim brut.

„Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie.

În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European.

Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW