Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu minimalizează pericolul dronelor rusești: „Dacă aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 septembrie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că Armata ar fi intervenit împotriva dronelor militare rusești care au violat spațiul aerian al României doar dacă acestea ar fi avut o ţintă pe teritoriul nostru.

„Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”, a menţionat luni Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

O dronă rusească a pătruns 70 km pe teritoriul României

Un grup de drone de atac Shahed rusești a violat noaptea trecută spațiul aerian al României, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Informația a fost confirmată parțial de către Ministerul Apărării, care a transmis că o dronă a fost reperată și urmărită de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care însă nu au doborât-o. O a doua dronă care ar fi pătruns în spațiul aerian al României este căutată în apropierea localității Periprava.

Conform oficialilor ucraineni, drona ar fi pătruns extrem de adânc pe teritoriul României, până în zona Sabangia, o localitate aflată pe malul lacului Razim. Ulterior, acești au a transmis că drona respectivă a zburat prin Vilkovo, localitate aflată în Ucraina, pe Dunăre, foarte aproape de Periprava și continua să zboare peste apele de coastă ale Golfului Odesa.

Incidentul a fost tratat „la cafea” de premierul Ciolacu

Într-o declarație făcută duminică, premierul Marcel Ciolacu a încercat să minimalizeze incidentul care ar fi putut avea consecințe deosebit de grave.

„Am vorbit azi-noapte cu domnul ministru, am vorbit și azi-dimineață cu domnul ministru, la cafea, cum era normal. Nu au fost probleme deosebite pe teren, vor continua, pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, avem un război la granița cu România”, a declarat Ciolacu pentru Antena 3.

Dronele ar trebui doborâte

Iulian Fota, fost secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor externe, a susținut că Armata ar trebui să doboare dronele care violează spațiul aerian al României, în condițiile în care calea diplomatică nu are absolut niciun efect.

„În chestiunea dronelor rusești, care ne pun suveranitatea în discuției intrând ilegal în spațiul nostru aerian, avem o singura soluție: distrugerea lor în aer! MApN trebuie sa le dea jos! Protestul diplomatic nu poate influenta comportamentul rușilor. E prea moale! Iar situația este tot mai grava, chiar dacă încă nu am avut RO Alert în București”, a explicat Iulian Fota, într-un comentariu publicat pe Facebook.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW