Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu: Guvernul nu renunță la reforma pensiilor speciale/ Ce spun reprezentanții magistraților

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 15 septembrie 2023 Etichete: , ,

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis, vineri, magistraților, că Guvernul nu va renunța la reforma pensiilor speciale, pentru a nu pierde suma 1,7 miliarde de euro, alocată prin PNRR. 

Niciodată, ca om politic, nu am comentat nicio decizie a Curții Constituționale, nu am comentat nicio decizie, indiferent pe cine a vizat, a unui magistrat, fie procuror, fie judecător. Mai avem de îndeplinit un singur jalon pentru a obține cererea de plată numărul 3. Este vorba de jalonul care privește pensiile speciale”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, vineri, la Ministerul Justiției.

Curtea Constituţională a publicat, la începutul lunii august, motivarea deciziei prin care a admis parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind pensiile speciale şi care urmează să fie modificată din nou de către Parlament pentru ca actul normativ să fie pus în acord cu decizia CCR. O echipă de experți din cadrul Ministerul Justiției s-a deplasat la Bruxelles, pentru a discuta posibile amendamente care să fie trimise, ulterior, Parlamentului României, la legea pensiilor speciale.

Magistrații români au inițiat proteste în această vară, nemulțumiți de modificările statutului profesiei lor.

Parlamentarii vor ca vârsta de pensionare să crească de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

De asemenea, se dorește  impozitarea cu  15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net. Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii spun că nu se opun creșterii vârstei de pensionare, ci acest proces trebuie să fie etapizat, pentru a se evita valul de pensionări din sistemul de Justiție.

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, peste 5000 de foști magistrați beneficiază de pensie de serviciu.  Pensia medie a unui fost magistrat  este de 21.583 de lei, potrivit sursei citate. Proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale urmează să se întoarcă la Parlament.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii