Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu a cerut drepturi egale pentru românii din Ucraina și recunoașterea inexistenței limbii moldovenești

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 18 august 2023 Etichete: , , , , ,

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit vineri, la Palatul Victoria, pe omologul său din Ucraina, Demîs Șmihal. Premierul român i-a cerut celui ucrainean ca drepturile românilor din Ucraina să fie respectate, de la recunoașterea studiilor până la folosirea limbii române în mod oficial. 

„În ceea ce privește subiectul drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina am readus în atenția dl prim-ministru preocupările legitime ale României. Așteptăm deschidere și implicare din parte autorităților ucrainene, așa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. Dorim pentru românii din Ucraina aceleași drepturi și libertăți de care se bucură peroanele aparținând minorității ucrainene din România. Referitor la problema așa-numite limbi moldovenești, am reluat solicitarea mai veche a autorităților române ca autoritățile ucrainene să recunoască inexistența acesteia. Am reamintit că R. Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaște limba oficială ca limba română”, a declarat premierul Ciolacu, în prezența omologului său ucrainean.

Limba română a înlocuit limba moldovenească în toate actele normative de la Chișinău

Parlamentul de la Chișinău a votat, în luna martie ac, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Astfel, limba română a devenit limbă oficială în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi „moldoveni” (258.600 persoane).

Repartiţia numerică a etnicilor români pe zone şi localităţi: în regiunea Cernăuţi – 181.780 de românofoni, în regiunea Transcarpatia – 32.152 de etnici români; trăiesc, în principal, în raioanele Teaciv şi Rahiv.

În regiunea Odesa, la ultimul recensământ al populaţiei s-au declarat români 724 de persoane, iar 123.751 – moldoveni.

Sursă foto: Guvernul României 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW