Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Cine este viitorul ministru al agriculturii. Florin Barbu, fosta mână dreaptă a fugarului Vâlcov

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2023

Aproape necunoscut până mai zilele trecute, Florin Barbu se pregătește să preia șefia Ministerului Agriculturii de la Petre Daea, după ce a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Originar din Slatina, Florin Barbu a lucrat, potrivit CV-ului oficial, între 2005 și 2014, în cadrul primăriei din localitate. A debutat pe post de inspector, iar din 2010 a ocupat funcția de director economic. Mare parte din timpul în care Barbu a activat în cadrul administrației locale din Slatina coincide cu cea în care în fruntea instituției se afla Darius Vâlcov. Fostul strateg al PSD a fost între timp condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, dar și-a găsit refugiul în Italia, o țară extrem de prietenoasă cu infractorii din România.

Mai mult, surse din cadrul PSD citate de Digi24.ro susțin că relația dintre cei doi ar fi fost extrem de apropiată, Barbu fiind considerat nici mai mult nici mai puțin decât mâna dreaptă a fostului primar. Acesta din urmă a fost găsit vinovat pentru că a ajutat firma Tehnologica Radion, apropiată de PDL, să câștige contracte de achiziții, în schimb primind 2,5 milioane lei drept mită. Faptele, spuneau procurorii, s-au petrecut 2008-2011, cea în care Florin Barbu a activat ca director, întâi la Direcția venituri și apoi la Direcția economică.

Aceleași surse, citat de Digi24.ro, spun că Barbu a fost ulterior preluat de gruparea din jurul „baronului” de Olt, Paul Stănescu, cea care l-a și susținut pentru funcția de ministru. În perioada 2014-2020, el a ocupat funcția de director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, iar pentru o scurtă perioadă, în 2020, cea de director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară OLT- ECO. În același an a fost ales deputat, iar din decembrie 2021 a condus Comisia de Agricultură pentru Camera Deputaților.

Dottore de Craiova

Florin Barbu este absolvent de marketing în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității din Craiova, are o diplomă de master în „Management Public” obținută la ASE din București, iar în 2015 a obținut titlul de doctor în economie tot la Universitatea din Craiova. Este neclar când a avut viitorul ministru al agriculturii timpul necesar pentru a cerceta aprofundat domeniul economic.

În perioada 2012-2015, cea în care a urmat cursurile școlii doctorale, a fost aparent destul de încărcată pentru el din punct de vedere profesional. Primii trei ani i-a avut ocupați de șefia direcției economice din Primăria Slatina, în vreme ce ceilalți doi cu conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

El deține un apartament de 86 mp în Slatina și conduce un autoturism de lux, marca Range Rover, fabricat în anul 2015.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW