Stirile zilei

Cine deține firma care va păzi din satelit pădurile României

Ministerul Mediului a desemnat o asociere condusă de firma Rartel SA câștigătoarea licitației pentru atribuirea contractului în vederea dezvoltării sistemului de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare.

Proiectul presupune dezvoltarea unui sistem operațional de monitorizare a vegetației forestiere bazat pe exploatarea imaginilor satelitare, generarea unor alerte acolo unde recoltarea masei lemnoase nu se suprapune peste amplasamentul unui Act de Punere în Valoare (APV) legal constituit și verificarea lor pe teren, pentru a reduce tăierile fără drept de arbori și generarea unei hărți de risc, în vederea orientării eficiente a resurselor de control existente.

Prin implementarea acestei platforme de analiză geospațială avansată a imaginilor satelitare sau provenite din alte surse, dezvoltarea unei aplicații mobile de verificare pe teren și a unui portal webGIS, autoritățile urmăresc automatizarea detectării modificărilor în coronamentul arboretelor din România, standardizarea efectuării verificărilor în teren și reducerea timpului de intervenție. Suprafața vegetației forestiere care face obiectul monitorizării este de aproximativ 70.000 km2.

Licitația câștigată de o societate mixtă româno-italiană

Din acest moment începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestaţiilor. Pe lângă asocierea declarată câștigătoare, la licitație au participat alți cinci ofertanți, între care și principalii doi operatori de telefonie mobilă din România, Orange și Vodafone.

Cu sediul în București din anul 1998, firma Rartel este o societate mixtă româno-italiană care oferă soluții legate de tehnologii spațiale. Principalul acționar este compania italiană Telespazio Spa (61%), în timp ce statul român, prin intermediul Societății Naționale de Radiocomunicații (39%) este acționar minoritar. Telespazio Spa este o companie europeană de servicii aerospațiale, fondată în 1961, deținută de giganții Leonardo (Italia), acționar majoritar, și Thales Group (Franța), cu sediul la Roma. Leonardo este un conglomerat, al doilea grup industrial din Italia, la care statul italian deține în jur de 30% din acțiuni.

Rartel are în prezent doar 27 de angajați în România, unde se ocupă de Centrul pentru comunicații satelitare Cheia. De asemenea, compania a fost implicată și în programul „Safer Danube”, un instrument pentru companiile de navigație fluvială pentru a putea identifica poziția și evoluția bancurilor de nisip (vara) și a bancurilor de gheață (iarna) peste Dunăre și pentru a le afișa pe harta de navigație a navelor, permițându-le astfel să gestioneze și să optimizeze rutele.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articole Recomandate

Back to top button