Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cincisprezece persoane au fost arestate în cadrul anchetei privind traficul de migranți, în urma desfășurării a 38 de percheziții

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 septembrie 2024 Etichete: , ,

Un grup de 15 persoane a fost arestat, iar alte șapte au fost plasate sub control judiciar într-un caz major de trafic de migranți, în care s-au desfășurat 38 de percheziții. În urma acestor acțiuni, autoritățile au confiscat vehicule, inclusiv o dubă modificată pentru ascunderea migranților, ATV-uri și diverse sume de bani.

Potrivit Poliției Române, aceste percheziții au fost efectuate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în colaborare cu diverse structuri teritoriale și polițiști de frontieră, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală. În cadrul operațiunii, 15 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte șapte sunt cercetate sub măsura controlului judiciar.

Marți, procurorii vor solicita Tribunalului București arestarea preventivă a celor 15 persoane reținute. În timpul perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate patru autoturisme, o dubă special modificată pentru transportul migranților, trei ATV-uri, o motocicletă, telefoane, dispozitive electronice și diverse sume de bani în lei, euro și lire sterline.

Acțiunea de luni a implicat 38 de mandate de percheziție și 33 de mandate de aducere în mai multe județe, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Anchetatorii au descoperit că, în perioada ianuarie-iunie 2023, un grup organizat de cetățeni români, în colaborare cu rețele transfrontaliere, a facilitat transportul ilegal de migranți pe ruta România-Ungaria-Italia, în schimbul unor sume de bani. Gruparea funcționa într-un sistem piramidal, având roluri bine definite și utilizând vehicule modificate pentru a ascunde migranții.

Membrii grupului achiziționau vehicule mari și le modificau pentru a crea spații speciale destinate ascunderii migranților, evitând astfel depistarea acestora în eventualitatea unor controale. De asemenea, aceștia identificau și recrutau șoferi dispuși să transporte migranții, în schimbul unor sume de bani.

Ancheta a evidențiat că, în perioada ianuarie-august 2024, grupul a continuat activitățile de trafic de migranți, utilizând metode similare, cu o specializare tot mai mare în modificarea vehiculelor de transport.

Autoritățile au reușit să împiedice un număr semnificativ de astfel de transporturi, ultimul caz fiind înregistrat pe 29 august.

Acțiunea, denumită „Operațiunea TRAFFIC JAM”, a beneficiat de sprijinul polițiștilor și jandarmilor din diverse structuri, precum și de asistența Europol, care a efectuat verificări în baza de date SIENA. Documentarea cazului a fost realizată și cu suportul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română și al Serviciului Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW