Friday, April 10, 2020
Jurnalism corect


Cifrele Ministerului Justiției: 85,47% din procurori vor desființarea SIIJ/ 72,22% din judecători au dat același răspuns

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 20 ianuarie 2020 Etichete: ,

În urma consultărilor de către Ministerul Justiției a tuturor instanțelor și parchetelor din România reiese faptul că un număr de 1 653 de procurori își doresc desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. De asemenea, 72,22% din judecătorii respondenți își doresc același lucru. 

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis, pe 25 noiembrie 2019, o scrisoare consultativă tuturor  instanțelor judecătorești, parchetelor asociațiilor magistraților prin care a cerut punctul de vedere al acestora cu privire la unele modificări referitoare la legile justiției.

85,47% din procurori vor desființarea SIIJ

În ceea ce privește problematica Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, datele centralizate ale Ministerului Justiției arată faptul că, la nivelul parchetelor, dintr-un număr de 1.934 de respondenți, 1.653 de procurori, adică 85,47%, ar vrea abrogarea normelor prin care a fost înființată SIIJ și cer desființarea acesteia.

Aceleași cifre arată că 144 de procurori ar vrea amendarea dispozițiilor legale ce privesc SIIJ (7,44%), în timp ce un număr de 137 de procurori sunt de părere că SIIJ nu ar trebui desființată (7,08%).

72,22% din judecători vor desființarea Secției Speciale

La nivelul instanțelor judecătorești, se arată faptul că dintr-un număr de 209 instanțe de judecată care au răspuns, un procent de 72,22% din numărul judecătorilor respondenți vor desființarea SIIJ, în timp ce un procent de 10,53% ar vrea amendarea dispozițiilor legale ce privesc SIIJ. În același timp, un procent de 17,24% din judecători cred că SIIJ ar trebui menținută.

Răspunsul asociațiilor de magistrați

Rezultatele centralizate la nivelul asociațiilor magistraților pun în evidență faptul că două asociații au opinat în sensul desființării SIIJ, alte două asociații au opinat în sensul menținerii dispozițiilor legale privind SIIJ, iar o asociație a opinat fie în sensul menținerii SIIJ, fie în sensul amendării dispozițiilor legale care o reglementează

„Precizarea de mai sus de la punctul A.II, referitoare la modalitatea de calcul a procentelor este aplicabilă în mod corespunzător. Cu titlu de exemplu, un număr de 22 de instanțe de judecată au transmis că majoritatea judecătorilor din cadrul acestora au opinat în sensul desființării SIIJ, iar alte 25 de instanțe de judecată au transmis că desființarea SIIJ a fost propusă cu unanimitate. Aceste rezultate nu au fost valorificate în cadrul procentului de 72,22%, astfel încât, dacă am lua în considerare acest mod de raportare, procentul ar fi semnificativ mai mare decât cel menționat (72,22%)”, menționează Ministerul Justiției.

sursa foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *