Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


China face teste pentru a vedea dacă poate rezista unor sancțiuni precum cele impuse Federației Ruse

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 mai 2022

Preocupată de sancțiunile Vestului asupra Federației Ruse, China ar fi ordonat un „test de stres” pentru a studia implicațiile unui scenariu similar pentru economia sa, conform unor surse citate de The Guardian.

Un amplu exercițiu de pregătire a Beijingului pentru posibilitatea unor embargouri similiare cu cele aplicate Moscovei din partea SUA și a aliaților săi ar fi început la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, când aliații vestici au impus sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, arată sursa citată.

VEZI ȘI Ursula von der Leyen a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Câtora agenții guvernamentale cheie din China le-ar fi fost solicitat să conceapă strategii, în cazul în care Occidentul impune aceleași embargouri asupra statului asiatic.

„Din perspectiva Beijingului, dacă aliații occidentali, în frunte cu SUA, au putut lua astfel de măsuri împotriva Moscovei, ar putea face același lucru Chinei. Astfel, statul trebuie să știe cât de rezistent este cu adevărat”, a spus Tong Zhao, membru de rang înalt al organizației Carnegie Endowment for International Peace din Beijing.

Însă Edward Fishman, fost consilier al lui John Kerry pe sancțiuni economice în cadrul Departamentului american de Stat, spune că nicio economie – nici măcar cea a Chinei – nu este imună la tipurile de sancțiuni financiare pe care Vestul le-a folosit împotriva Federației Ruse.

Zhao a spus că actualul exercițiu făcut de Beijing ar putea fi o încercare de a înțelege care este costul pe termen scurt pentru China dacă ar furniza ajutor material Moscovei în timpul conflictului din Ucraina, chiar dacă oficialii americani au spus că încă nu au văzut sprijin militar și economic pentru Federația Rusă din partea Chinei, în ciuda avertismentelor timpurii privind această posibilitate.

Analiștii chinezi au fost surprinși de invazia din Ucraina, au spus câteva surse citate de cotidianul britanic. Însă răspunsul Occidentului, potrivit lui Zhao, a fost „inițial mai surprinzător pentru conducerea de la Beijing”.

„În ultimii ani, a apărut o îngrijorare tot mai mare în conducerea de la Beijing că un conflict strategic între China și Occident s-ar putea să nu fie o chestiune de <<dacă se întâmplă>>, ci de <<când se va întâmpla>>, în special privind Taiwan”, a spus analistul.

China, garant de securitate

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat duminică, 1 mai, că Ucraina a propus Chinei să devină unul dintre garanții de securitate:

În acest moment, Ucraina studiază posibilitatea de a cere membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, incluzând China și alte puteri majore, anumite asigurări în ceea ce privește securitatea. Am cerut Chinei să devină unul dintre garanții de securitate, în semn de respect și încredere față de Republica Populară Chineză”, a declarat Dmytro Kuleba, în cadrul unui interviu acordat agenției de stat Xinhua.

Șeful diplomației ucrainene a mai precizat că este convins că partea chineză nu își dorește ca situația din Ucraina să se extindă la nivel global, menționând că războiul pornit de Federația Rusă este o amenințare la adresa economiei chineze.

Context

Înainte de invazia Federației Ruse în Ucraina, Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul chinez, Xi Jinping, în deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Cei doi denunțau, atunci, acțiunile Statelor Unite ale Americii, dând impresia că vor crea o alianță împotriva Occidentului, ceea ce ar fi balansat situația în favoarea Rusiei.

În cadrul unui summit susținut vineri, 1 aprilie, prin videoconferință, reprezentanții Uniunii Europene au cerut Chinei să „participe activ” în încercarea UE de a restaura pacea și stabilitatea în zonă.

Președintele chinez, Xi Jinping, a pledat pentru „o colaborare mai strânsă” în ceea ce privește „pacea globală și dezvoltarea”, dar fără să ofere asigurările cerute de UE.

Anterior acestui summit, SUA avertiza că Federația Rusă ar putea începe o colaborare cu China în ceea ce privește livrarea de armament pentru a putea duce la capăt invazia Ucrainei, dar informațiile au fost respinse de Beijing și de Moscova.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *