Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


CFR Călători: Gratuitate pentru elevi pe baza vizei vechi până la 30 septembrie, iar pentru cei în anii terminali până la 9 septembrie

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2024

CFR Călători a anunțat că elevii pot călători gratuit cu trenul folosind viza de pe carnetul de elev aferentă anului școlar trecut, până la data de 30 septembrie. După această dată, începând cu 1 octombrie, gratuitatea va fi acordată doar pe baza documentelor vizate pentru noul an școlar 2024/2025.

În cazul elevilor din clasele terminale, gratuitatea pe baza vizei vechi va fi valabilă doar până la 9 septembrie.

Pentru facilitarea călătoriei cu trenul spre/dinspre localitatea în care învaţă, elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, în baza carnetului/legitimației de elev cu viza pentru anul şcolar în curs sau a adeverinţei şcolare valabilă pentru anul şcolar în curs, de:

– bilete de călătorie gratuite în trafic intern, la toate categoriile de trenuri (R, IR, IC), clasa a 2-a, şi tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare;

– abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri.

Elevii pot obține bilete de călătorie gratuite de la casele de bilete din stațiile de cale ferată cu personal propriu, agențiile de voiaj CFR Călători, personalul de tren (în anumite condiții), automatele de bilete din stații sau online. Pentru achiziționarea online, elevii trebuie să își confirme statutul o singură dată pe an la casele de bilete, unde li se emite un ID. Abonamentele lunare cu călătorii nelimitate pot fi obținute de la casele de bilete, automatele CFR sau prin aplicații pe telefon, după validarea calității de elev. Validarea se face cu carnetul de elev vizat sau adeverință de la școală.

Pentru obținerea biletelor și abonamentelor de călătorie lunare gratuite, elevii trebuie să prezinte carnetul sau legitimația de elev vizată pentru anul școlar în curs, care include numele, prenumele și CNP-ul elevului, sau o adeverință de la unitatea de învățământ conformă cu H.G. nr. 810/2023. În cazul călătoriilor de grup, se acceptă o adeverință colectivă emisă de școală, conform aceleași hotărâri. Alte tipuri de adeverințe nu vor fi acceptate.

Pentru verificarea legalității călătoriei, elevii trebuie să prezinte:

  • Biletul sau abonamentul de călătorie gratuit în original, sau codul QR în format tipărit sau pe dispozitivul mobil pentru biletele digitale. În cazul abonamentelor digitale emise prin aplicaţia descărcabilă, sub formă de cod QR cu elemente dinamice, obligatoriu este necesar prezentarea codului pe telefonul mobil asociat abonamentului respectiv;
  • Un document de identitate în original (carte de identitate, pașaport, permis de ședere, permis de conducere) sau certificat de naștere pentru elevii sub 14 ani;
  • În locul documentului de identitate elevii pot prezenta carnetul/legitimaţia de elev în original numai dacă acesta/aceasta conţine fotografia elevului şi CNP-ul elevului.

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW