Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Certificat COVID obligatoriu pentru angajații care intră în contact cu publicul, discriminare? Răspunsul șefului CNCD

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

Una dintre măsurile pe care USR le propune în programul de guvernare pentru limitarea răspândirii COVID-19 este utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul. În cazul în care aceștia refuză, s-ar putea ajunge până la suspendarea/ întreruperea contractului de muncă.

Directorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat pentru Main News că este greu de analizat dacă este vorba despre discriminare în acest caz, pentru că nu există momentan un text de lege. Totuși, în opinia sa, nu poate fi vorba din start de discriminare, chiar dacă poate fi evocat un „tratament diferențiat”. Alte state au adoptat aceeași măsură și nu a existat nicio problemă.

„Este ceva similar care s-a adoptat în Italia și se aplică și chiar și în alte state, în anumite domenii. În măsura în care se urmărește un scop, iar decizia este una proporțională cu scopul urmărit, atunci nu suntem într-o situație de discriminare. Sunt state care au introdus astfel de soluții, iar ele au fost calificate ca fiind constituționale, deci nediscriminatorii. În sine, introducerea certificatului verde este un tratament diferențiat, dar nu înseamnă din start că este și discriminare.

Trebuie văzut în ce condiții, care sunt măsurile și atunci ne putem pronunța. O restricție nouă sau introducerea certificatului verde poate fi realizată printr-o lege. Asta vă pot spune clar”, a afirmat pentru Main News Asztalos Csaba.

În opinia șefului CNCD, măsura ar fi oricum luată tardiv, întrucât trebuia să fie în vigoare încă din luna iunie. „Acum ne aflăm deja într-o  situație gravă”, a apreciat el.

USR propune, în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, mai multe măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Între altele, formațiunea propune şi un pact naţional pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societăţii civile şi cultelor.

Totodată, se prevede utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă al tuturor angajaţilor din sistemul public şi pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea/întreruperea contractului de muncă în caz de refuz – termen 30 noiembrie 2021.

CITEȘTE ȘI:

USR propune decalarea anului școlar, cu o vacanță de 2 săptămâni. Ce spun părinții și elevii

DOCUMENT Care sunt prioritățile Guvernului USR. Programul de guvernare al Cabinetului Cioloș

Ce măsuri propune USR pentru Educație: Desființarea inspectoratelor școlare, reforma curriculară și update-ul digital al școlilor

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *