Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Centrala Nucleară de la Zaporojie, însușită prin decret de Federația Rusă. Șeful AIEA, în drum spre Kiev

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi anunţă miercuri că se află în drum către Kiev, pentru a discuta despre gestionarea Centralei Nucleare Zaporojie, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a semnat un decret prin care Rusia îşi însuşeşte cea mai mare centrală nucleară din Europa, devenită ”proprietate federală” rusă, relatează AFP.

(Ne aflăm) în drum către Kiev, în vederea unor întâlniri importante. Necesitatea unei Zone de Siguranţă şi Protecţie (NSSPZ) în jurul Centralei Nucleare Zaporojie este acum mai urgentă ca nicodată”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter directorul AIEA, Rafael Grossi.

Centrala Nucleară Zaporojie este ocupată de către trupe ruse de mai multe luni, însă este gestionată de către ingineri ucraineni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a preluat miercuri sub controlul Rusiei, printr-un decret, Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care devine astfel o ”proprietate federală”.

Guvernul se va asigura ca instalaţiile nucleare ale acestei centrale (…) să fie acceptate ca proprietate federală”, se arată decretul semnat de Vladimir Putin.

Centrala Nucleară Zaporojie, situată în regiunea ucraineană Zaporojie, anexată de Putin vineri alături de regiunile ucrainene Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), este ocupată de armata rusă de la începutul lui martie.

Ea este vizată în tiruri de artilerie de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Situaţia la faţa locului este complexă, declaraţiile celor doi beligeranţi nu pot fi verificate, însă centrala, care se află pe linia frontului, a devenit o miză strategică-cheie şi reînvie spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl în cazul în care i-ar fi atinse instalaţiile cele mai sensibile.

Sursă foto: Anton Gerashchenko / Twitter

Comentarii