Cele mai cunoscute mituri legate de coronavirus, demontate de Alexandru Rafila: Ajută vitamina C în tratarea sau prevenirea Covid-19?
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a demontat mai multe mituri legate de pandemia de coronavirus. Unul dintre acestea este mitul conform căruia Vitamina C sau Vitamina D ar putea preveni infectarea cu Covid-19, lucru total neadevărat, susține Rafila.
„Este ciudat să venim acum, în secolul XXI, cu argumente de acest gen. Este extrem de cunoscut că imunitatea față de boala infecțioasă este ceva specific. Cele două vitamine fac parte din categoria suplimentelor, dar nu au legătură cu prevenirea, cu transmiterea bolii sau cu modul de evoluție al bolii. Chiar și persoanele care sunt bine hrănite sunt vulnerabile la boală”, a declarat Rafila la Digi24.
O altă informație care se împrăștie rapid pe rețelele de socializare referitoare la pandemia de coronavirus este aceea că tinerii nu mor din cauza coronavirusului.
„Aici este o jumătate de mit pentru că într-adevăr copiii, în marea majoritate a cazurilor sunt asimptomatici sau fac forme ușoare ale bolii. Deci există o parte de adevăr, dar asta nu înseamnă că ei nu se îmbolnăvesc sau că nu transmit boala la persoanele vârstnice apropiate. Trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să existe această solidaritate între generații”, susține Rafila.
Un alt mit despre coronavirus este acela că nu se moare din cauza acestei infecții, ci din cauza altor boli pe care le are persoana infectată. Despre acest lucru, Alexandru Rafila spune:
„Lucrurile sunt foarte clare, colegii mei care lucreaza in spitale de boli infecțioase stiu foarte bine cum evolueaza aceasta boala. Este o boala care la prima data a fost focalizata pe boala pulmonara iar ulterior leziunile la nivelul miocardului, sistemului nervos, renale, s-au dovedit ca pot complica foarte mult boli cronice si se poate ajunge la deces. Decesul poate fi fie provocat direct de o infectie respiratorie cauzată de coronavirus, dar toate celelalte leziuni care apar la celelalte organe duc si la decesul pacientilor care au deja boli cronice. Este clar ca infecția cu Covid-19 duce la complicarea si la o evolutie total nefavorabila in cazul multor afecțiuni cronice”, a mai spus Rafila.
O informație gravă care circulă în societate, dar și pe rețelele de socializare, este aceea că medicii dau bani rudelor pentru a scrie pe certificatul de deces al persoanei decedate că aceasta a murit de Covid-19, deși decedatul nu a fost infectat. Alexandru Rafila susține că nu înțelege care este scopul acestui demers.
„Nu înțeleg care este scopul acestui demers. Nu are niciun fel de implicare familia, în ce fel ar putea sa influențeze completarea unui certificat de deces familia pentru că acest document se completeaza de catre medic, nu inteleg care poate fi finalitatea unui astfel de demers, pentru ce sa fie acest lucru? Eu cred ca mor suficiente persoane de coronavirus, nu trebuie sa ajungem la cifre si mai mari decat cele care se înregistrează acum, noi luptam sa avem mai putine decese”, a încheiat reprezentantul României la OMS.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/cele-mai-cunoscute-mituri-legate-de-coronavirus-demontate-de/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/cele-mai-cunoscute-mituri-legate-de-coronavirus-demontate-de/ […]