Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cea mai pro-rusă regiune din Republica Moldova: 95% din locuitori au respins referendumul de aderare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 octombrie 2024 Etichete: , , ,

Aproape 95% dintre votanții din Găgăuzia, o regiune autonomă situată în sud-vestul Republicii Moldova, s-au opus aderării țării la Uniunea Europeană, conform publicației Ziarul de Gardă. Regiunea este condusă de bașcana Evghenia Guțul, care este asociată cu oligarhul fugit Ilan Șor. De asemenea, Maia Sandu a obținut doar 2% din voturile exprimate în această zonă.

Găgăuzia este regiunea cu cele mai mari procente de voturi anti-UE din întreaga țară. Datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale arată că 57.847 de persoane au participat la referendum, dintre care 94,84% au votat împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană, iar 5,16% au votat pentru. În alegerile prezidențiale, 62.545 de votanți s-au înregistrat în Găgăuzia, iar cele mai multe voturi au fost primite de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialiștilor), cu 48,67%. Acesta se va confrunta în turul doi cu Maia Sandu și cu Victoria Furtună, o fostă procuror anticorupție, care a obținut 28,88%.

Maia Sandu s-a clasat pe locul cinci în Găgăuzia, având doar 2,26% din voturi, conform surselor Ziarului de Gardă. Controlul asupra regiunii Găgăuzia este exercitat de Ilan Șor, iar bașcana Evghenia Guțul a câștigat mandatul cu ajutorul acestuia. Totodată, Ziarul de Gardă a relatat că, cu o zi înainte de alegeri, rețeaua lui Ilan Șor a transmis instrucțiuni activiștilor și simpatizanților săi despre cine ar trebui să voteze.

Conform informațiilor din interiorul rețelei lui Ilan Șor și a Blocului „Victorie” (Pobeda), în ziua în care campania electorală era interzisă, activiștii lui Șor au primit mesaje prin care erau îndemnați să informeze alegătorii despre candidații pe care ar trebui să-i susțină. Oamenii au fost încurajați să voteze pentru diferiți candidați.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW