Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce strategie are PNL în cazul în care USR va refuza refacerea coaliţiei de guvernare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a declarat miercuri, 20 octombrie, că PNL va discuta cu PSD, în cazul în care USR nu va fi de acord cu refacerea coaliției de guvernare, după eșecul Guvernului Cioloș în Parlament.

„Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, prioritatea este discuţia cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a explicat Fenechiu, citat de News.ro.

PNL va merge la consultările de la Palatul Cotroceni de miercuri, 21 octombrie, cu o propunere de prim-ministru în persoana liderului partidului, Florin Cîțu, au anunțat miercuri mai mulți liberali.

Citește aici mai multe detalii – PNL îl va propune pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru la consultările cu președintele Iohannis

USR a anunțat deja, în mai multe rânduri, că nu va fi de acord să revină la guvernare cu Florin Cîțu premier. Dan Barna, vicepreședintele USR, a reiterat marți, 19 octombrie, că „portița este în continuare deschisă, suntem toal de acord să ne așezăm la masa dialogului pentru a continua coaliția, însă e o singură nuanță: subiectul Florin Cîțu pentru USR este un subiect încheiat, adică este un premier care nu mai are susținerea politică a USR. În momentul în care avem un alt premier și putem discuta de o nouă susținere politică în cadrul coaliției evident portița din USR e deschisă”.

Totodată, Barna aprecia ieri că dacă PSD decide să-l susțină pe Florin Cîțu, atunci USR va intra în opoziție.

Context

Guvernul USR propus de Dacian Cioloș a picat miercuri, 20 octombrie, în Parlament, după ce a primit doar 88 de voturi pentru și 184 împotrivă. Pentru a fi învestit, Cabinetul Cioloș avea nevoie de 234 de voturi.

Vezi cum s-a desfășurat ședința în care Guvernul Cioloș a eșuat să obțină votul de încredere al parlamentarilor – Guvernul Cioloș, fără succes în Parlament. Propunerea USR a fost votată de 88 de parlamentari din 234 necesari

Astfel, președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru, joi, începând cu ora 11:00.

Programul consultărilor cu partidele și formațiunile politice parlamentare:
11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)
11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)
12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)
13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *