Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce spun specialiștii despre testarea antidrog în școli/Directorul ANA: Este o propunere/ Consumatorii trebuie identificați din timp ANALIZĂ

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii , at 8 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Anul școlar 2023-2024 ar putea aduce o modificare în ceea ce privește politica de combatere a consumului de droguri în rândul timerilor. Potrivit rapoartelor emise de Agenția Națională Antidrog(ANA),  cea mai mică vârstă de debut declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive este 13 ani. După accidentul produs de Vlad Pascu(n.r. puteți citi pe larg despre acest caz aici), autoritățile au început să facă diverse propuneri, pentru a combate „fenomenul” consumului de droguri în școli. 

Astfel, ministrul Afacerilor, Cătălin Predoiu, a menționat, că elevii ar putea fi testați antidrog chiar în școală „dacă prezintă” simptome ale consumului de substanțe. Nu a oferit și exemple clare privind procesul de testare, însă, a subliniat că acest lucru va fi posibil cu acordul părinților/tutorilor, având în vedere că este vorba despre minori.

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Georgiana-Ramona Dabija, a menționat, pentru Main News, că „testarea antidrog în școli este, la acest moment, o propunere, în curs de analiză”. Elevii ar urma să se prezinte în cadrul cabinetelor școlare, folosindu-se testele antidrog, „doar dacă prezintă” simptome, subliniază directorul ANA.

„Consumatorii trebuie identificați din timp, dar ei trebuie să nu se sperie, trebuie să știe că nu suntem  polițiști și nu le facem dosare penale(n.r. s-a referit la specialiștii antidrog). Planul Național de Siguranță Școlară va ajuta la identificarea consumatorilor, la prevenirea consumului de droguri în școli. Iar, părinții trebuie să știe că pot apela la specialiști, la noi în mod gratuit, la psihologi, la psihiatri. Doar așa putem combate, cu ajutorul specialiștilor”, a conchis Georgiana-Ramona Dabija.

Între timp, Prefectura Capitalei a menționat că părinții vor fi chestionați cu privire la testarea antidrog a  elevilor în școală.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății, prin vocea lui Alexandru Rafila, s-a exprimat contra testării în masă a elevilor, gândindu-se la analize de laborator(n.r. teste de sânge, de urină), lucru care nu a fost vehiculat în spațiul public de ministrul Afacerilor Interne.

„Nu dorim o testare în masă a tuturor elevilor pentru că lucrul ăsta nu este eficient și nu rezolvă în niciun fel problema consumului de droguri”, s-a exprimat Rafila, într-o conferință de presă.

Psiholog: „Noi credem că e benefic, dar trebuie mult tact și mulți specialiști”

Psihologul Alina Oprea, voluntar al Organizației „Salvați Copiii”, care a consiliat inclusiv elevi consumatori de droguri susține că testarea anitidrog a elevilor ar fi benefică.

Nu știu de ce se opune ministrul Sănătății, dar chiar am purtat o discuție cu câțiva dintre colegii mei psihologi. Dacă ai logistică și tact în comunicare, din consumator îl faci voluntar antidrog. Acum, desigur, dacă un elev e trist, nu înseamnă că e drogat. Dar, dacă are ochii roșii, e incoerent, violent, are țigări făcute de el, il scoți la tablă și abia se ține pe picioare și spune că îi deranjezi piticii de grădină, tu, ca profesor, ce faci?! Nu mai bine ai logistică, îl duci la cabinet, îi faci test și iei măsuri?”, susține Alina Opea, psiholog specializat în trauma copilului.

Deocamdată, la Ministerul Educației nu a fost luată o decizie cu privre la modul în care s-ar chestiona părinții cu privire la posibilitatea testării copiilor antidrog.

Acest model de prevenire a consumului de droguri este folosit în alte state europene, încă din 1980, însă, se aplică cu acordul părinților.

Părinții vor fi învățați să recunoască semnele consumului de droguri

Începând cu anul școlar 2023-2024,  ad în unitățile de învățământ se vor o rețele  de siguranță în școli, formată din părinți, cadre didactice și specialiști astfel încât elevii care se droghează să primească ajutorul de care au nevoie. Măsura vine în contextul în care în România vârsta de debut pentru consumul de droguri este de doar 13 ani, potrivit unor statistice ANA.

Cel puţin unul din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, a consumat un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

 

Comentarii