Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ce companii austriece activează în România / OMV Petrom, profit net de 2,7 miliarde de lei în 2021

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2022

„Austriecii au profitat de deschiderea României către Occident și de aderarea la UE și au dezvoltat afaceri importante în țara noastră, în mai toate domeniile-cheie de activitate”, au declarat specialiști consultați de ziarul Adevărul, într-o analiză a afacerilor cu capital austriac care activează în țara noastră. 

Austriecii sunt printre cei mai feroce investitori din economia românească. Au intuit la timp, încă de acum 10-15 ani, potenţialul de dezvoltare al ţării noastre şi au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze la comerţ, construcţii şi IT. Au cumpărat ieftin afaceri românești și le-au dus pe profit, reușind să controleze businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie”, a declarat pentru sursa menționată anterior consultantul economic Adrian Negrescu.

Topul celor mai cunoscute companii cu capital austriac care activează în România începe OMV Petrom.

OMV Petrom are un profit net de 2,7 miliarde de lei în 2021, la o cifră de afaceri de 23,6 miliarde de lei.

De altfel, cele mai importante companii austriece din țara noastră sunt cele din domeniul energiei: MET România Energy cu un profit net de aproape 97 de milioane de lei și Linde Gaz România, din Timiș, cu un profit net de 236,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de 767,4 milioane de lei.

Și cunoscute companii specializate în construcția de drumuri și autostrăzi cu capital austriac activează la noi în țară, anume Porr și Strabag.

Din industria bancară și de asigurări regăsim subsidiara Raiffeisen, BCR și Uniqa Asigurări, iar din industria auto Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW.

OMV, lobby pe Legea offshore

Statul român are 20,698% din acțiunile OMV Petrom, deținută majoritar de grupul austriac OMV Aktiengesellschaft (51,57%), una dintre cele mai puternice multinaționale din Austria.

În 2021, la 17 ani de la privatizarea din 2004, OMV Petrom opera 152 de zăcăminte comerciale de țiței și de gaze onshore și offshore în România.

În anul 2023, grupul este așteptat să dea decizia finală de investiție în cazul exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep.

La finalul lunii septembrie, OMV Petrom a cerut public clarificări privind Legea offshore, pentru a demara extracţia de gaze din Marea Neagră, amintește sursa citată.

Acest proiect schimbă regulile jocului pentru compania noastră şi pentru întreaga ţară, prin securitatea energetică pe care o conferă şi pentru faptul că transformă ţara în hub regional. Proiectul este esenţial pentru ţară, întrucât producţia offshore de gaze este în declin şi este important să vedem surse noi“, a spus atunci Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Potrivit acesteia, OMV Petrom a devenit operatorul acestui proiect la 1 august, după finalizarea tranzacţiei prin care Romgaz a preluat participaţia ExxonMobil.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW