Tuesday, July 2, 2024
Jurnalism corect


Ce acte sunt necesare pentru obținerea vizei de flotant

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 mai 2024 Etichete: , ,

Viza de flotant permite unei persoane să își stabilească reședința la o adresă specifică, chiar dacă nu deține un act de proprietate sau un contract de închiriere pe numele său. Aceasta oferă dreptul de a locui la acea adresă, care va fi înscrisă în actul de identitate, însă nu conferă niciun drept de proprietate sau închiriere asupra locuinței respective.

Codul Civil diferențiază între domiciliu și reședință: domiciliul este locuința principală declarată de persoană, în timp ce reședința este locuința secundară. Reședința se stabilește prin viza de flotant.

Pentru a obține viza de flotant, trebuie să te adresezi Evidenței Populației din localitatea în care locuiești. Reședința este înscrisă în actul de identitate la cererea persoanei care locuiește mai mult de 15 zile pe lună la o adresă diferită de cea din buletin.

Acte necesare obținerii vizei de flotant

  • Cerere pentru viza de flotant: Formularul poate fi descărcat de pe site-ul primăriei locale.
  • Declarația pe proprie răspundere: Trebuie să ateste că solicitantul locuiește mai mult de 15 zile pe lună la adresa respectivă.
  • Actul de identitate al solicitantului.
  • Actul de identitate al găzduitorului (dacă este cazul).
  • Dovada adresei de domiciliu: Original și copie. Dacă locuința nu aparține solicitantului, proprietarul trebuie să-și dea consimțământul în persoană.
  • Declarația găzduitorului: Trebuie să menționeze dacă la adresa respectivă locuiesc alte persoane care nu sunt membri ai familiei.

Valabilitatea și verificările vizei de flotant

Viza de flotant este valabilă până la un an și poate fi reînnoită dacă persoana locuiește în continuare la adresa declarată. Poliția poate verifica dacă solicitanții locuiesc efectiv la adresa înscrisă, mai ales dacă la aceeași adresă sunt înscrise mai mult de două persoane.

Limitări și drepturi

Nu pot fi înregistrate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă, cu excepția rudelor. Viza de flotant permite participarea la alegeri locale și parlamentare, dacă reședința este stabilită cu cel puțin șase luni înainte de vot.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW