Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


CCR: Președintele trebuie să numească interimarii propuși de premier și să îi revoce pe miniștri Ana Birchall și Mihai Fifor

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 2 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Preşedintele României are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea premierului, precizează Curtea Constituţională (CCR) în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic între Guvern şi şeful statului. Asta înseamnă că președintele este obligat să îi revoce din funcții pe ministrul Justiției, Ana Birchall, și pe vicepremierul Mihai Fifor.

În motivarea deciziei CCR se mai precizează că președintele trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și pe Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

La sfârșitul lunii august, Viorica Dăncilă a intenționat să o revoce pe Ana Birchall de la Ministerul Justiției și în locul ei să o numească pe Dana Gîrbovan. Birchall ar fi urmat să ocupe postul de vicepremier în locul lui Mihai Fifor care ar fi fost numit ministru de Interne.

Ce conține motivarea CCR privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern

Potrivit motivării publicate miercuri de CCR, președintele nu are altă variantă decât să revoce miniștri la solicitarea premierului. Curtea mai precizează că preşedintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la dată propunerii venite din partea prim-ministrului.

„Curtea reține că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziția primului-ministru pentru vacantarea unei funcțîi din structura Guvernului, o măsură pe care primul ministru o propune președintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului și a principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridice de numire în funcțîi publice și față de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, Președintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la dată propunerii primului-ministru”, notează CCR.

Pe 18 septembrie, CCR a stabilit că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte pe tema refuzului şefului statului de a revoca din funcţie miniştri şi de desemnare a interimarilor.

„În concluzie, referitor la cele două propuneri de revocare înaintate de primul-ministru în dată de 26 august 2019, Curtea constată că preşedintele României avea şi are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea primului-ministru. În lipsa unei atare acţiuni până în prezent, Curtea reţine că a existat şi există, în continuare, un conflict juridic de natură constituţională, generat de refuzul preşedintelui de a emite respectivele decrete de revocare”, argumentează judecătorii CCR.

Mai mult, CCR precizează că preşedintele României nu a emis decretele de revocare din funcție și nici nu a validat propunerile de interimari la propunerea premierului din dată de 26 august 2019, deși termenul legal de 15 zile a trecut.

„Raportând cele mai sus arătate la circumstanţele specifice prezenței cauze, Curtea constată că preşedintele României a încălcat dispoziţiile constituţionale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ, (…) precum şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie, în considerarea jurisprudenţei în materie a Curţîi Constituţionale, refuzând să dea curs propunerii de revocare formulată de primul-ministru, propunere faţă de care, (…) preşedintele nu are un drept de opţiune”, se precizează în motivarea CCR.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com