Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


OFICIAL CCR a respins sesizările USR privind numirea lui Bogdan Licu şi a Iuliei Scântei la Curtea Constituţională

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 18 mai 2022

UPDATE CCR a transmis un comunicat oficial cu deciziile de astăzi ale Curții, confirmând informațiile obținute pe surse de News.ro.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, a decis:

Cu majoritate de voturi,
– A respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Camera Deputaților și a constatat că Hotărârea Camerei Deputaților nr.36/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională este constituțională în raport cu criticile formulate;

Cu unanimitate de voturi,
– A respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Senat referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Senatului nr.81/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională”, a transmis CCR miercuri, 18 mai.

Știrea inițială

Curtea Constituţională a României ar fi respins în ședința de miercuri, 18 mai, sesizările USR cu privire la numirea de către Parlament în funcţia de judecător al CCR a lui Bogdan Licu şi Iuliei Scântei, potrivit unor surse citate de News.ro.

Bogdan Licu, propunerea Camerei Deputaților, și Iuliana Scântei, propunerea Senatului, au fost numiți de Parlament, în data de 3 mai, pentru a înlocui judecătorii ale căror mandate la Curtea Constituțională a României expiră pe parcursul anului 2022.

Bogdan Licu, actual adjunct al Procurorului General al României, a fost propus de PSD și votat cu 208 voturi „pentru”, 93 voturi „contra”. Principalul contracandidat al său, Cristi Dănileț, din partea USR, a obținut 59 voturi „pentru”, 243 voturi „contra”.

„Sunt magistrat, am vechime de peste 20 de ani în magistratură, am parcurs toate etapele profesionale din cadrul Ministerului Public, în 2 situații am fost și procuror general interimar, am fost și membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Sunt pregătit să îmi preiau mandatul de judecător la CCR, e o mare onoare și o mare responsabilitate. Dacă voi ajunge judecător CCR, voi apăra ordinea de drept, voi apăra drepturile și libertățile cetățenilor, voi apăra valorile europene”, a spus Bogdan Licu, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților.

În cazul Iulianei Scântei, actualul senator PNL și președinte al Comisiei juridice din Senat, a obținut 76 de voturi „pentru” și 34 „contra”. Principalul contracandidat al său, Peter Eckstein Kovacs, din partea USR, a obținut 88 de voturi „contra”.

Bogdan Licu îi va lua, astfel, locul actualului președinte al CCR, Valer Dorneanu, al cărui mandat la Curte expiră în luna iunie.

Iuliana Scântei îi va lua locul judecătoarei Mona Pivniceru, numită în anul 2013 de Senat.

Ulterior, USR a atacat la CCR aceste numiri.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW