Legile Justiției. Cătălin Predoiu aseamănă criticile aduse de unele asociații de magistrați cu cele ale USR

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat marți, 6 septembrie, că proiectele Legilor Justiției sunt susținute de majoritatea actorilor din sistemul judiciar și a menționat că unele critici lansate în spațiul public de asociațiile de magistrați „seamănă” cu cele venite din partea opoziției, făcând aluzie la deputatul USR Stelian Ion.
Cătălin Predoiu a participat la prima rundă de dezbateri asupra proiectelor de legi ce vizează statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), organizată în Parlament.
„Nu toate asociațiile critică acest proiect, unele îl susțin(…)Una peste alta, procesul a întrunit aprobarea sistemului judiciar, nu aș invoca doar votul din CSM, ce a inclus voturi și din secția de procurori, dar și opiniile majorității asociațiilor de magistrați(…)Din cele 6 asociații, cel puțin jumătate susțin proiectul(…)Am încercat să găsesc o linie de echilibru”, a declarat Cătălin Predoiu, la Parlament.
Ministrul susține că există o serie de critici lansate în spațiul public de societatea civilă sau asociațiile de magistrați „seamănă” cu cele venite din Parlament, făcând aluzie la fostul ministru de Justiție din partea USR, Stelian Ion.
„Dacă aceste critici subzistă, vor fi audiați în Parlament, au dreptul să își aducă argumente, noi vom contraargumenta(…)Haideți să vedem la ce extreme se plasează unele critici, ce argumente au în spate, cu ce seamănă ele. Dacă ar fi să pun pagină pe pagină critici din societatea civilă, din asociații de magistrați (unele dintre ele) și critici venite din Parlament, că prea seamănă”, a adăugat ministrul Justiției.
Predoiu consideră că acuzațiile aduse proiectului privind statutul magistraților, potrivit cărora ar subordona politic procurorii sau că procurorul general poate infirma acte și măsuri procesuale ale procurorilor DIICOT și DNA, reprezintă „procese de intenții”.
„Criticile la care făceam referire, nu le pun în legătură, dar sunt aceleași cu cele auzite în sală din partea unui deputat, ignoră și aspectul că nu am finalizat părțile din proiect care se referă la Ministerul Public, unitățile de parchet, fără să ne consultăm cu conducerile acestor parchete. Soluțiile sunt discutate și cu dânșii, ori acolo eu nu am auzit să se zică – noi procurorii suntem subordonați politic-”, a precizat Predoiu.
Ministrul susține că, potrivit noilor Legi ale Justiției, autonomia, independența și atribuțiile procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție au fost întărite.
În legătură cu competențele Poliției Judiciare, Predoiu a menționat că a fost făcută „o normă de trimitere la o viitoare Lege privind statutul polițistului judiciar”.
„Raporturile dintre procurori și polițiștii judiciari rămân stabilite în Constituție și în Codul de procedură penală (…) Reglementările în vigoare sunt neschimbate, e o altă critică care dovedește necunoașterea legii”, a explicat ministrul Justiției.
Stelian Ion: „Vor să împingă pe repede înainte Legile Justiției”
După prima dezbatere din Parlament, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a acuzat coaliția PNL-PSD-UDMR că „vor să împingă pe repede înainte Legile Justiției”.
„Vreau să vă spun că pentru noi, USR, pentru mine personal, a retrăi momentele astea și a fi din nou în centrul unei atmosfere tensionate pe zona justiției nu era un obiectiv (…) În loc să corectăm legislația, să ne aliniem cu țările civilizate, noi dărâmăm tot ce am construit și facem și pași înapoi”, a declarat Stelian Ion, în timpul unui live postat pe pagina personală de Facebook.
Deputatul susține că „se dorește control pe justiției, pe procurori, pe conducerile instanțelor și pe Înalta Curte de Casație și Justiție”.
„Sunt foarte mulți bani de accesat din fonduri europene, foarte mulți bani de tocat din bugetul de stat și procurorii sunt prea curioși, nu trebuie să mai fie dosare importante, nu trebuie să se mai întâmple ce s-a întâmplat în trecut, DNA să fie foarte puternic (…) Este noaptea minții, revoltător, este cu mult mai josnic și mai grav decât ce s-a întâmplat în vremea lui Iordache”, a adăugat fostul ministru.
Gabriel Andronache, președintele Comisiei speciale pentru analiza Legilor Justiției, a precizat că dezbaterile vor fi realizate în procedură de urgență.
„Vom avea dezbateri cu autoritățile relevante din Justiție și vom avea discuții cu asociațiile profesionale și ONG-urile care și-au exprimat dorința de a participa la această comisie”, a transmis senatorul PNL, la finalul primei runde de dezbateri.
Miercuri, Parlamentul va continua dezbaterile pe tema celor trei proiecte de Legi ale Justiției.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea