Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cătălin Drulă: Metrorex se îndreaptă spre insolvență. Astfel se pot regla aspectele financiare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 aprilie 2021

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susține că Metrorex se îndreaptă cu pași repezi spre insolvență, în condițiile în care Guvernul nu este dispus să majoreze subvențiile acordate companiei. 

În opinia lui Cătălin Drulă, intrarea în insolvență ar putea fi benefică pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă compania.

„Masa salarială s-a triplat în ultimii cinci ani. Metrorex a ajuns să își acopere din venituri proprii doar 30% din cheltuieli și o mare parte din acestea sunt salariile. Este nesustenabil acest nivel. Ar trebui sute de milioane din partea statului în fiecare an ca să acopere această diferență. Ar trebui să dăm aproape o cincime din bugetul nostru pe toată țara – care e pentru toată rețeaua de autostrăzi, de căi ferate – doar pentru susținerea metroului din București și, mai precis, pentru susținerea unor salarii de la metrou. Salarii care nu mai au nicio legătură cu piața, sunt peste piață, au crescut cu 20% nu numai anul trecut. A fost o creștere de 18% anul trecut pe timp de pandemie, în condițiile în care din luna martie a anului trecut nu s-au mai plătit dările la stat pe salariile de dinainte de creștere. Aveai șase luni în care nu ți-ai putut plăti dările și totuși decizi o creștere de salarii. Așa ceva nu cred că există în nicio companie, în momentul în care nu poți să îți achiți nici măcar obligațiile și salariile curente să le crești. Iar asta venea după creșteri de aproximativ 20% – că au fost 15%, 18%, 22% – în toți anii anteriori, și în 2019, și 2018, și 2017. Că așa s-a ajuns aici. Or așa ceva nu există în niciun domeniu. Starea de insolvență de fapt e o chestiune care se constată, nu e o alegere, pentru că nu îți mai poți plăti obligațiile. Și asta este situația companiei, nu are fluxuri financiare pentru a-și acoperi obligațiile. Probabil că asta e direcția în care se îndreaptă. Iar în starea de insolvență se pot regla aspectele acestea financiare pentru care din păcate nu a existat înțelegere să fie făcute cu acordul ambelor părți. (…) Nu este foarte departe în timp acest moment, având în vedere situația financiară a companiei, a declarat Cătălin Drulă, într-un interviu acordat Economedia.ro.

Declarațiile ministrului survin pe fondul conflictului deschis cu sindicatul de la metrou, condus de fostul deputat PSD Ion Rădoi. Pe 26 martie, unii dintre membrii acestei organizații au blocat circulația metroului, nemulțumiți fiind de acțiunea Metrorex de preluarea a spațiilor comerciale din incinta stațiilor.

CITEȘTE ȘI: Cine controlează sindicatul care a blocat circulația metrourilor/ Firma gestionată de sindicat, profit de peste 6 milioane de lei, în 2019 DOCUMENTE

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW