Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cât au costat deplasările externe ale lui Iohannis în doi ani de mandat

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2024

În doi ani de mandat, președintele Klaus Iohannis a cheltuit peste 25 de milioane de euro pe deplasări externe, ceea ce a contribuit la o creștere de aproape patru ori a cheltuielilor totale ale Președinției în cele două mandate, relevă datele analizate de Profit.ro.

În primul an, al primului mandat, cheltuielile totale pentru deplasările externe s-au ridicat la 8,5 milioane de lei. În anii următori, aceste cheltuieli au devenit constante, menținându-se în jurul sumei de 6 milioane de lei pe an.

În ultimul an, al primului mandat, cheltuielile pentru deplasările externe au crescut brusc la 10 milioane de lei, marcând un „accident” financiar.

La începutul celui de-al doilea mandat, pandemia COVID-19 a restricționat deplasările, astfel că președintele a cheltuit doar 3 milioane de lei pentru călătorii externe în acea perioadă.

În perioada următoare, cheltuielile pentru deplasări au crescut semnificativ, sugerând o revenire sau o expansiune a activităților externe în urma restricțiilor impuse de pandemie.

În 2022 cheltuielile au ajuns la 17 milioane de lei, iar în 2023 ssuma totală dată pe deplasările externe a fost de 41,1 milioane de lei.

Anul curent, până în august, președintele a avut călătorii de 20 de milioane de lei.

Potrivit Profit.ro, cele mai controversate vizite ale președintelui au avut loc în 2023, când a fost recordul de cheltuiieli. El a avut două turnee – unul de 9 zile în America de Sud (din care publice au fost doar 4, restul fiind ocupate de “activități private”) și unul de 10 zile în Africa, cu tot cu safari.

Trecând la cheltuielile totale ale președintelui, în 2015, bugetul Președinției era de 37,4 milioane de lei. Pentru anul acesta a fost programat un buget de 135 de milioane de lei (plus 7 milioane de lei primiți în plus la rectificarea bugetară de săptămâna trecută).

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW