Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Câștig de cauză la CEDO pentru Victor Ponta, în procesul legat de acuzațiile aduse lui Lucian Isar

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2022

Victor Ponta a avut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), după ce Tribunalul București l-a obligat, în anul 2017, să îi plătească daune de 10.000 de lei lui Lucian Isar. Decizia a venit în urma unei postări pe rețelele de socializare în care fostul premier l-a acuzat pe soțul Alinei Gorghiu de corupție.

CEDO a obligat statul român să îi plătească daune în valoare de 2.200 de euro lui Victor Ponta, potrivit unui comunicat transmis de instanța europeană.

Instanțele naționale nu au reușit să convingă că exista o nevoie generată de presiunile sociale de a pune drepturile personale ale lui L.I, persoană publică, înaintea dreptului la libertatea de exprimare a solicitantului (n.r. Victor Ponta) și înaintea interesului general de a promova această libertate în ceea ce privește interesul public”, se arată în comunicatul CEDO.

CEDO mai arată că instanța națională nu a analizat acuzațiile într-un context mai larg, în condițiile în care cei doi politicieni se aflau într-o dezbatere de interes public.

Curtea este de părere că afirmațiile (n.r. lui Victor Ponta) nu erau făcute fără o bază reală, atât timp cât solicitantul s-a referit la un moment particular din perioada în care a fost premier și la informații foarte specifice, citând sursa acelor informații ( ) și adăugând detalii legate de acel context – anume că a raportat informațiile Președintelui de atunci și că pe baza acuzațiilor aduse a obținut înlocuirea lui din Cabinet”, potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului.

În anul 2016, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, Victor Ponta îl acuza pe Lucian Isar că ar fi fost implicat într-o tentativă clară de corupție, pe vremea când era ministrul Mediului de Afaceri și al IMM-urilor, potrivit Digi24.ro.

Fostul premier susținea că ar fi primit informații de la instituțiile specializate ale statului ce arătau că Isar ar fi cerut mită de la o companie americană pentru a realiza o investiție în România.

Soțul Alinei Gorghiu l-a dat în judecată pe Victor Ponta și, în anul 2017, a obținut 10.000 de euro daune morale pentru afirmațiile „false și defăimătoare” la adresa acestuia.

În aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru – Lucian Isar care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România”, era postarea în cauză.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *