Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Casa Albă nu este surprinsă de intrarea unor drone rusești în spațiul aerian al României: Subliniază pericolul războiului lui Putin

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 10 septembrie 2024

Casa Albă a reacționat luni, 9 septembrie, prin vocea coordonatorului de comunicăre pe teme strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, la cele mai recente incidente de încălcare a spaţiului aerian a două ţări NATO, România şi Letonia, de către dronele de luptă rusești, în acest weekend. 

„Din păcate, aceasta nu este o evoluție nouă, s-a mai întâmplat în timpul războiului din Ucraina, când fragmente de rachete sau drone sunt uneori prinse în ciocnirile aeriene și cad pe teritoriul unei țări vecine. Urmărim asta îndeaproape, după cum vă puteți imagina. Dar (n. red. incidentul) nu face decât să sublinieze pericolul pe care războiul lui Putin în Ucraina l-a provocat pentru întregul continent european și faptul că peisajul de securitate s-a schimbat – nu se schimbă, nu se va schimba, ci s-a schimbat – motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina este capabilă să se apere”, a spus John Kirby, citat de News.ro.

O dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României

Un grup de drone de atac Shahed rusești a violat în noaptea de sâmbătă spre duminică spațiul aerian al României, potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

MApN a anunțat că o dronă a fost reperată deasupra teritoriului României în noaptea de sâmbătă spre duminică. Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au urmărit evoluția acestei drone, însă nu au doborât-o.

Ulterior, resturi de dronă rusească au fost găsite în apropiere de localitatea Periprava din județul Tulcea, iar MApN a anunțat că face căutări și în apropierea localității Caraorman, „unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact”.

Dronă rusească cu explozibili destinată Ucrainei, prăbușită sâmbătă în Letonia

Letonia a anunțat că dronă rusească care a căzut pe teritoriul său pe 7 septembrie este o dronă kamikaze Shahed echipată cu explozibili. După cădere, focosul dronei nu a explodat, a anunțat luni un general al armatei letone, citat de Reuters.

Încărcătura explozivă a dronei a fost dezactivată după descoperirea aparatului la sol.

Potrivit Ministerului Apărării leton, sistemele armatei au detectat pătrunderea unei drone în spațiul aerian al Letoniei dinspre Belarus, au monitorizat deplasarea acesteia și au determinat locul în care aparatul s-a prăbușit, la zeci de kilometri de granița belarusă.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu minimalizează pericolul dronelor rusești: „Dacă aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW