Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Când vor fi virate pensiile pe luna mai: datele exacte anunțate de Ministrul Muncii

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2024 Etichete: , ,

Pensiile vor fi acordate în avans în luna mai, înainte de sărbătoarea Paștelui. Conform declarațiilor făcute joi, în cadrul unei conferințe de presă la Timișoara, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a precizat că banii vor intra în conturile pensionarilor în zilele de 2-3 mai, iar prin intermediul Poștei Române, pensiile vor fi livrate până în data de 3 mai inclusiv.

Ea a explicat că, prin hotărârea de guvern adoptată joi, procedurile necesare pentru acordarea pensiilor înainte de Paște pot fi declanșate în luna aprilie.

„Astăzi avem două acte normative care ne facilitează posibilitatea de a da pensiile românilor înainte de sărbătorile pascale. Cele două sunt o HG şi, respectiv, un memorandum. Hotărârea de guvern este cea care ne permite să declanşăm procedurile instituţionale în luna aprilie, astfel încât banii să fie viraţi la timp atât Companiei Naţionale Poşta Română, care livrează aproape jumătate din pensiile românilor prin factorii poştali, cât şi de a alimenta conturile băncilor comerciale cu care Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv Casa Naţională de Pensii are convenţii, cele 22 de instituţii bancare, astfel încât acestea, la rândul lor, să poată face viramentele către români înainte de sărbătorile pascale. Estimările noastre sunt că atât Poşta Română, cât şi instituţiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat, situaţie în care toţi românii vor primi pensiile înainte de Paşti. Data la care le vor primi pe cont este de 2-3 mai, în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenţie, iar data la care vor livra pensiile factorii poştali, până la 3 mai, inclusiv”, a spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.

Ministrul a afirmat că a avut discuții atât cu reprezentanții Poștei Române, cât și cu cei ai instituțiilor bancare, în vederea asigurării plății pensiilor în avans în luna mai.

„Aspectele care ţin de noi sunt procedurile astfel încât să fie viraţi la timp banii către cei cu care noi lucrăm şi de asemenea, ca toate aceste aspecte instituţionale să fie făcute la timp. Mai departe, organizarea internă, atât a băncilor, cât şi a Poştei Române, ţine de dânşii. Ceea ce pot să vă spun este că atât instituţional, cât şi informal, cu fiecare dintre aceşti parteneri am discutat deja încă de miercuri după-amiaza, de când domnul premier ne-a trasat sarcina, atât nouă, cât şi celorlalţi colegi din Guvern care ţin de declanşarea acestor proceduri, astfel încât pensiile să fie plătite înainte de Paşti”, a precizat ministrul Muncii.

Pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, va fi virată către Compania Naţională Poşta Română SA suma de 1.961.165 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339.359 mii lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6.346.977 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683.898 mii lei din bugetul de stat.

Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor se ridică la 9,3 miliaone de lei.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii