Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Când ar putea începe administrarea dozei 3 în România și ce persoane vor avea prioritate

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 21 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat marți, 21 septembrie, ce categorii de persoane vor avea prioritate odată ce va fi administrată a treia doză de vaccin antiCovid și în România. 

Este vorba despre persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 și de cadrele medicale.

„Luăm în considerare în primul rând administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imunitar suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare, dar și persoanelor care prin prisma meseriei au un risc crescut de îmbolnăvire și care sunt implicate în activitățile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță marți, 21 septembrie.

Totodată, vor avea prioritate și pacienții cu afecţiuni cronice și cei cu imunodeficienţe moderate sau severe datorate imunodeficienţelor primare.

Când ar putea fi administrată doza 3

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se va pronunța în această chestiune în 4 octombrie, dar Valeriu Gheorghiță a menționat că autoritățile ar vrea să devanseze acest termen. O ședință în acest sens va avea loc chiar în această săptămână.

„Aş vrea să vă mai menţionez faptul că luăm în considerare devansarea termenului anunţat pentru administrarea dozei trei, ştiind că Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să se pronunţe pe data de 4 octombrie vizavi de recomandarea de autorizare a dozei trei şi a acelei doze suplimentare, ţinând cont de situaţia epidemiologică actuală, o transmitere accelerată a infecţiei cu Sars-CoV-2 la nivel comunitar şi în mod deosebit în rândul personalului medical, ca urmare a faptului că astăzi avem peste 6.700 de cazuri noi identificate, avem aproape 1.000 de pacienţi în secţia de terapie intensivă.

Luăm în calcul devansarea acestui termen. În această săptămână are loc o şedinţă de lucru în care vor participa experţi şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Agenţia Naţională a Medicamentului, evident în cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare şi vom decide exact care va fi strategia de urmat”, a mai declarat Gheorghiţă.

Acoperirea vaccinală

În plus, coordonatorul campaniei de imunizare a precizat că în România acoperirea vaccinală este în jur de 30%, „o treime din populația eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani”.

El a mai precizat că în aceste zile platforma de programări pentru vaccinare este optimizată, pentru a fi gata în momentul în care se va putea administra doza booster și în țară.

Gheorghiță a explicat că pentru așa numitul supra-rapel vor fi administrate serurile Moderna, pentru cei care au prima schemă realizată cu acest ser, iar Pfizer pentru cei care au primit ambele doze de Pfizer. În ce privește persoanele vaccinate în primă fază cu serul AstraZeneca, și acestora le-ar putea fi administrat un ser pe bază de ARN mesager, deci tot Moderna sau Pfizer.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com