Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cancelarul Germaniei, apel pentru reformarea și extinderea Uniunii Europene

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a făcut sâmbătă, 15 octombrie, în cadrul Congresului Socialiștilor Europeni, un apel pentru extinderea Uniunii Europene și pentru renunțarea la unanimitate în ceea ce privește deciziile legate de politica externă și fiscală, notează Reuters și Agerpres.

O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state, cu peste 500 de milioane de cetățeni liberi și egali, poate avea o greutate și mai mare în lume (…) Susțin extinderea Uniunii Europene. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi”, a spus cancelarul german, menționând că UE își va respecta promisiunea față de țările care au obținut statutul de candidate, precum Ucraina sau Republica Moldova.

Cancelarul Germaniei a mai menționat că, în viitor, UE trebuie să fie atentă să asculte îngrijorările statelor mici.

Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene”, a precizat liderul de la Berlin.

Olaf Scholz s-a mai referit și la dezbaterea care a acaparat în primăvară UE, prin care se cere renunțarea la deciziile luate în unaminitate în ceea ce privește politica externă și fiscală și înlocuirea lor cu decizii luate prin majoritate (50%+1).

Dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate”, a subliniat Scholz, adăugând că înțelege că pentru a atinge acest deziderat este nevoie de „o mare putere de convingere”.

Foto: Facebook/ Olaf Scholz

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW