Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Călin Popescu Tăriceanu, la Parchetul General, unde a aflat că este suspect de abuz în serviciu

By Daniela Eremia , in Justitie Politic Stirile zilei , at 29 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost, miercuri, la Parchetul General fiind citat într-un dosar pentru abuz în serviciu, în care anchetatorii cercetează cum și-a păstrat senatorul Cristian Marciu mandatul, deși a fost declarat incompatibil.

Legat de situația de incompatibilitate a unui membru al Senatului și sigur că procurorii cred că fac o confuzie, ei consideră că președintele Senatului este șeful Senatului. Președintele Senatului nu are decât un singur vot și trebuie să respecte anumite etape procedurale, care presupun în mod obligatoriu desemnarea de către Biroul Permanent a Comisiei Juridice, pentru analiză dosarului, Comisia Juridică trebuie să facă un raport pe care ulterior trebuie să îl supună votului plenului Senatului. Deciziile de incompatibilitate care se pun în practică, se pun cu votul majorității membrilor Senatului, nu la discreția președintelui, trebuie să înțelegeți. Nu știu să va spun, deci, astăzi nu am dat nicio declarație, am cerut dosarul pentru studiu și după ce voi studia dosarul va voi putea spune mai multe. Nu am nicio emoție pentru că aici cred că sunt anumite confuzii pe care le face procuratura îl legătură cu funcționarea Senatului și cu atribuțiile președintelui. Da, mi-au adăugat această calitate”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Procurorii de la Parchetul General verifică situația senatorului Cristian Marciu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă, din martie 2015, a instanței. Anchetatorii trebuie să stabilească de ce acesta și-a păstrat funcția din Parlament, în ciuda verdictului Înaltei Curți.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani.

La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, lucru care nu s-a întâmplat. Tăriceanu a susținut, de curând, ca sesizarea ANI a fost trimisă Comisiei Juridice și că nu a venit un răspuns până și-a încheiat el mandatul.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *