Tuesday, July 14, 2020
Jurnalism corect


Călin Nistor, interviu pentru șefia DNA: Direcția a fost expusă atacurilor mediatice și de ordin legislativ/Nu putem nega că au existat greșeli/Presiunea mediatică a fost la un moment dat infernală

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 16 ianuarie 2020 Etichete: ,

Călin Nistor, procuror șef adjunct al DNA, susține, joi, interviul pentru postul de procuror-șef al DNA. Procurorul spune că în ultima vreme DNA a fost expusă atacurilor de ordin legislativ și mediatic, iar acest lucru nu face altceva decât să discrediteze instituția. 

„În ultima vreme, DNA, ca și restul instituțiilor din domeniul judiciar, a fost expusă atacurilor de ordin legislativ și mediatic, menite să discrediteze și să manipuleze activitatea DNA. Acest lucru rezultă și din raportul întocmit de experții din cadrul MCV, unde Direcția este evaluată anual”, a spus Călin Nistor.

„Nu putem nega că au existat greșeli”

Călin Nistor afirmă că nu poate nega faptul că procurorii care lucrează în cadrul DNA nu au făcut greșeli. Procurorul-șef adjunct al DNA spune că de când există Secția Specială a trimis doar doi procurori anticorupție în judecată

„Noi nu putem nega că au existat greșeli individuale în cadrul DNA săvârșite de anumiți procurori. Acele erori, greșeli, abuzuri, pot fi identificate, au fost, măsuri care țin de procurorul Direcției. Dacă vreo faptă săvârșită de un coleg a prezentat sau prezintă elementele constitutive ale unei infracțiuni, competența a trecut la Secția Specială. Funcționează de 1 an și 4 luni de zile. Practic am văzut trimiși în judecată doar doi procurori DNA. S-au făcut și erori, dar în mod concret că DNA și-a îndeplinit obiectivul general”, a afirmat procurorul.

Numărul de inculpați achitați de DNA, un indicator negativ

Potrivit lui Călin Nistor, un număr de 202 de inculpați au fost achitați în anul 2018, iar asta constituie „un indicator negativ pentru DNA”

„Un indicator negativ în ce privește activitatea DNA îl constituie numărul inculpaților achitați în 2018, respectiv 202.  Dacă ne raportăm la criteriile CCR, este undeva pe la 36%. Din ei trebuie avuți în vedere numărul inculpaților achitați ca urmare unor decizii ale CCR prin care a fost redefinit cadrul normativ al infracțiunii de abuz în serviciu. Din cei 202 inculpați, 72 au fost achitați pe decizia 405 a CCR. 64 de inculpați au fost condamnați în primă instanță din totalul de 202”, a mai spus procurorul.

„Când pleci din DNA nu pleci într-o uzină”

Întrebat cum crede că ar putea să fie prevenite derapajele procurorilor, Călin Nistor consideră că DNA trebuie să intervină și chiar să se folosească de instrumentul revocării.

„Aduci când faptele prezentate sunt grave si pot aduce prejudicii majore DNA cred că trebuie să intervină. Din fericire noi încă avem acest instrument al revocării care poate deranja din păcate. Când nu respecți niște norme de conduită trebuie să răspunzi cumva. Când pleci din DNA nu pleci într-o uzină, te întorci la unitatea de parchet de unde ai venit. (…)Pentru a preîntâmpina aceste derapaje trebuie să fii la curent cu activitatea fiecărei instituții. (…) Procurorul-șef trebuie să fie informat”, a declarat Călin Nistor.

„Presiunea mediatică a fost la un moment dat infernală”

Călin Nistor a fost întrebat ce crede despre faptul că în mass-media se promovează informația potrivit căreia două treimi din magistrații Înaltei Curți au fost investigați de DNA. Procurorul-șef adjunct susține că presiunea mediatică a fost la un moment dat infernală.

„Legat de comunicarea cu mass-media, eu cred că totuși am reușit să iau acea presiune mediatică care la un moment dat era infernală de pe instituție. Cumva lucrurile s-au mai calmat. Am discutat acea problemă, dacă trebuie să reacționăm. Ei(biroul de presă) s-au uitat pe știri și au apreciat că nu ar fi cazul să intervenim. Noi pe cauzele cu magistrați am dat câte 3 comunicate. La un moment s-a comunicat că magistrații au fost  supravegheați în masă de DNA și am comunicat că au fost doar 166 de magistrați care au făcut obiectul supravegherii. (…)Există vreo 3 sau 4 comunicate. Nu știu dacă trebuie intervenit când situația e lămurită. (…) Eu am doar evidențele la acest moment pentru că toate dosarele cu magistrați au plecat la SIIJ”, spune Nistor.

„Vom solicita procurorului general să promoveze un recurs în interesul legii”

„Pe achitări, da, noi în aceste analize am fost criticați de fiecare dată. La un raport de analiză a existat un mare scandal că procurorii din acele referate criticau hotărârea de achitare a judecătorului. Am văzut pe materia abuzurilor în serviciu soluții diferite pe spețe aproape identice. Vom solicita procurorului general să promoveze un recurs în interesul legii”, susține procurorul candidat la șefia DNA.

Cine este Călin Nistor

Călin Nistor este procuror șef adjunct al DNA din 10 mai 2013.

În perioada 11 martie – 9 mai 2013 procuror sef interimar al DNA, după plecarea lui Daniel Morar.

Știre în curs de actualizare

sursa foto: romaniatv.net

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW