Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


Călin Nistor: DNA va da o soluție în dosarul Tel Drum până la sfârșitul anului

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , ,

Procurorul șef interimar al DNA, Călin Nistor, a anunțat, marți, că, până la sfârșitul anului, va exista o soluție în dosarul Tel Drum. Asta după ce, recent, Tribunalul Teleorman a respins cererea DNA de a redeschide acea parte a investigației care privește asocierea dintre companiile Tel Drum și Euroconstruct Trading. Despre firma Tel Drum procurorii susțin că ar fi apropiată de Liviu Dragnea, iar despre Euroconstruct anchetatorii spun că făcea parte din cercul de interese al Elenei Udrea. 

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, ajutat de doi funcționari ar fi falsificat mai multe documente astfel încât firma Tel Drum să câștige o licitație în valoare de peste 114 milioane de lei. Din această valoare, peste 13 milioane de lei erau fonduri europene.

„În scopul pentru care a fost constituit grupul infracțional organizat, în cursul anului 2008, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bățăuș și Victor Piperea (care au asigurat falsificarea și înlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean DJ 701 (limita – Dâmbovița Gratia – Poeni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolănești – Zabreasca – Dobrotești), în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

Au fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic ( memoriu tehnic, estimare cantitativă, verificări de structură), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii unui proiectant pe estimările cantitative și inserarea în cuprinsul proiectului (după predarea de către proiectant beneficiarului Consiliu Județean Teleorman) a cerinței ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiție care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației”, susțin procurorii DNA.

În plus, anchetatorii susțin că Liviu Dragnea dar și Mugur Bățăuș ar fi dat informații confidențiale reprezentanților Tel Drum despre derularea licitației, dar și despre ceilalți participanți.

„În legătură cu același proiect de reabilitare a drumului județean DJ 701, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin încălcarea dispozițiilor legale privind exercitarea funcției, a emis hotărâri de contractare a unui credit intern și dispoziții privind demararea procedurilor de achiziții publice și numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informații confidențiale și prin modificarea proiectului tehnic și depunerea acestuia în vederea avizării și obținerii finanțării, Liviu Nicolae Dragnea și Mugur Bățăuș, cu intenție, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA și implicit pentru membrii grupului infracțional organizat, și-au încălcat atribuțiile legale și au determinat membrii comisiei de întocmire a documentației pentru licitația lucrărilor de construcții și membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăție, dispozițiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiții restrictive și încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câștigător al licitației publice firma Tel Drum SA.

Prejudiciul creat în dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare. La aceste activități au participat în calitate de complici suspecții Neda Florea și Pitiș Petre, persoane care administrau Tel Drum SA”, arata procurorii DNA într-un comunicat din 13 noiembrie 2017.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *