Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


„Cadou gratuit pentru Vladimir Putin”, „O decizie mizerabilă”, „Act de discriminare” – Cum au reacționat liderii politici din România, după eșecul aderării la Schengen

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Președinții principalelor partide politice din România au avut reacții dure după votul de joi, 8 decembrie, din Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), în care candidaturile României și Bulgariei pentru Spațiul Schengen au fost respinse prin voturile Olandei și Austriei.

Reamintim că reprezentantul Olandei a explicat că este în favoarea aderării României și împotriva Bulgariei, votul negativ fiind dat pentru că cele două țări au fost tratate la pachet. Austria a fost singurul stat care s-a opus aderării țării noastre la Spațiul Schengen.

O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc”, a transmis Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, printr-o postare pe Facebook.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că „opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.

Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european”, a adăugat liderul social-democrat.

Ciolacu a subliniat că „România nu are nevoie de îngăduința Austriei”, ci cetățenii își doresc să fie „tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare. Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți”, a spus Ciolacu.

Kelemen Hunor: O decizie mizerabilă!

O decizie mizerabilă(…)Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene”, a transmis vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, pe Facebook.

Hunor a mai numit decizia Austriei drept „ipocrită”, întrucât arată că „regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare”.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, se mai arată în postarea liderului UDMR.

Cătălin Drulă: Va rămâne în istorie ca un act de discriminare

Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL”, a transmis liderul partidului de opoziție USR, Cătălin Drulă.

Fostul ministru susține că respingerea aderării trebuie să fie un moment de reflecție pentru vechea clasă politică și, în plus, i-a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode.

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a adăugat Drulă.

La rândul lui, liderul AUR, George Simion, a atribuit eșecul legat de aderarea la Schengen Guvernului PSD-PNL-UDMR și președintelui Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Ciucă, după respingerea aderării României la Schengen: Nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii