Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Bugetul Capitalei pe 2024, supus la vot pentru a patra oară

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 22 martie 2024

Consilierii generali se reunesc vineri, 22 martie, începând cu ora 10:00, pentru a vota bugetul municipiului București pentru anul 2024. Grupurile PSD și PNL, partide care în această săptămână au anunțat formarea unei coaliții pentru alegerile locale, sunt așteptate să aprobe un amendament, iar bugetul să fie deblocat. 

Capitala României ar putea avea în sfârșit un buget, după ce în ultimele luni Consiliul General i-a respins de trei ori propunerea primarului general, Nicușor Dan. În contextul alegerilor locale spre care ne îndreptăm, PSD și PNL au politizat dezbaterea din Consiliu, iar ce a fost bun în anii trecuți, nu a mai fost bun și acum.

Concret, pe lângă câteva replici tăioase și reproșuri, discuțiile s-au concentrat pe suma de 1 miliard de lei. Liberalii au insistat ca aceasta să fie trecută la subvențiile pentru transport și termie, în timp ce primarul general, Nicușor Dan, a susținut că va face acest lucru la viitoarele rectificări bugetare, pe măsură ce Ministerul Finanțelor va debloca banii.

Fum alb în CGMB?

Noua majoritate din Consiliul General, PSD – PNL, urmează să aprobe un amendament, care să aducă câteva modificări propunerii inițiale a primarului general.

„Am avut o discuţie azi dimineaţă cu liderii consilierilor PNL şi PSD, ca să ne armonizăm pe această şedinţă din 22 martie. Ei mi-au spus ce au de gând să facă şi care e modificarea la buget pe care vor să o propună. Sunt în contact cu Direcţia Economică din Primărie, ca lucrurile să se întâmple, iar pe 22 martie, după cum au spus ei, o să avem un buget, în sfârşit”, a precizat edilul, pentru Digi24.ro.

Edilul s-a arătat mulțumit de modificările propuse de consilierii generali.

„În proiectul de amendament despre care am discutat, nu se ating zone vitale din funcţionarea Primăriei. (…) Pe de altă parte, în aceste zile, din 8 martie până în prezent, timp de aproape două săptămâni, am avut dificultăţi, pentru că 95% din sursa noastră de finanţare sunt aceşti bani, din impozite care vin de la stat. Există o lege care spune că nu putem să îi luăm până nu avem buget şi tranşa pe care noi trebuia să o primim pe 8 martie, de 350 milioane de lei, nu am primit-o. Şi atunci, au fost telefoane la bănci, care aşteptau să le plătim rate; artificii, ca să putem să plătim salarii; amânări de facturi pentru oameni care fac lucrări pentru noi… deci a fost complicat. Aceste două săptămâni au fost complicate”, a spus Nicuşor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW