Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Brexit: Ce trebuie să știe cei 400.000 de români care locuiesc în Marea Britanie/Precizări ale ambasadorului Dan Mihalache

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 20 august 2019 Etichete: ,

Cei peste 400.000 de români aflați în Marea Britanie care vor să rămână în Regatul Unit și după 31 decembrie 2019 trebuie să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență numit settled status și pre-settled status. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a precizat că Brexit-ul nu va însemna că românii nu vor mai putea intra sau ieși din Marea Britanie fără pașaport. 
„Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, a precizat Dan Mihalache.
Cei 400.000 de români care locuiesc și muncesc deja în Marea Britanie trebuie să știe că statutul lor de rezidenți este protejat prin legea britanică privind imigrația. Astfel, ei trebuie să aplice la EU Settlement Scheme care este o aplicație pe care toți cetățenii UE trebuie să o completeze pentru a putea să rămână în continuare în Marea Britanie. Dacă nu completează această aplicație, reședința în Marea Britanie devine ilegală.  În cazul unui Brexit fără acord, românii aflați deja pe teritoriul Marii Britanii, vor putea să aplice pentru noul statut până la data de 31 decembrie 2020, iar membrii familiilor li se pot alătura până pe 29 martie 2022.

Ce trebuie să știe românii care locuiesc și muncesc în marea Britanie dar și cei care vor să călătorească în această țară

Potrivit Ambasadei României la Londra, există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie.
  • 1. Statutul de settled (Settled Status)Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult, vor fi eligibili pentru Settled Status. Odată cu obținerea acestui statut, vor fi păstrate aceleași drepturi pe care persoanele vizate le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
  • 2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Odată cu primirea acestui statut, persoanele în cauză pot să locuiască în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, necesară pentru a fi eligibile pentru a obține Settled Status. Odată cu obținerea pre-Settled Status, persoana va păstra aceleași drepturi pe care le are și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

„Folosesc acest prilej pentru a reitera recomandarea noastră către toți cetățenii români aflați în Marea Britanie și care doresc să își continue șederea și după 31 decembrie 2020, să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență intitulat settled status și pre-settled status. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Btritanii și Irlandei de Nord a dus și duce o campanie continuă de informare românilor cu privire la importanța înregistrării, iar până acum, din cei peste 1 milion de cetățeni UE care au solicitat statuul de rezident, românii sunt pe locul al doilea, după polonezi, cu 140 de mii de cereri”, a mai adăugat Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

Românii care doresc să călătorească în Regatul Unit după Brexit trebuie să știe că pot intra în țară ca și până acum, folosind pașaportul sau cartea de identitate, fără viză, și pot rămâne pe teritoriul acestei țări maxim 3 luni. Cei care doresc să stea mai mult, trebuie să aplice pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia. 

Foto: skynews

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW