Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Patronul firmei care efectua lucrări la internatul care s-a prăbușit, reținut pentru 24 ore

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 19 decembrie 2023

Laszlo Szilveszter Sandor, patronul firmei care efectua lucrări la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, a fost reținut pentru 24 ore și urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventiva, au declarat surse judiciare pentru Mainnews.ro.

Internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit parțial luni, în jurul orei 16:00. Un perete al clădirii construite în 1910 s-a făcut praf și pulbere, iar patru elevi au fost prinși sub dărâmături. O fată a fost salvată în ultima clipă, după ce salvatorii i-au aplicat manevre de resuscitare, însă pentru un băiat nu s-a mai putut face nimic. Incidentul s-a petrecut chiar în momentul în care copiii intrau în camere după orele de curs. Clădirea aparține Bisericii Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 lei chirie.

În apropiere de clădirea care s-a prăbușit se executau lucrări de racordare la rețeaua de canalizare, iar procurorii au suspiciuni că acestea au reprezentat și cauza producerii tragediei. Potrivit unor surse judiciare, Laszlo Szilveszter Sandor, administrator și acționar unic al SC Lareno – Fa SRL, firma care efectua lucrările, le-ar fi ordonat angajaților să sape până în partea de jos a fundației, la mai mult de 2 metri, deși adâncimea maximă prevăzută în proiecte era de maxim 1,1 metri, față de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor.

Omul de afaceri a fost reținut de procurori și urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare pentru 30 zile. El este acuzat de ucidere din culpa și vătămare corporală din culpă.

Dimineaţă (n.r. – luni) am dat ordin oamenilor să facem… La 10 (n.r. – a fost dat ordinul) şi la 12-13, să fie gata, să punem înapoi membrana şi să punem pământul”, a declarat jurnaliştilor, marţi, patronul firmei, conform News.ro.

El a precizat că săpăturile s-au făcut cu excavatorul şi că în doar câteva secunde zidul s-a prăbuşit, fără a se simţi vibraţii ale clădirii după ce excavatorul a început să sape.

„Colegul numai a văzut că de sus cade nişte tencuială. Apoi s-a văzut că vine tot afară. Au fost trei, maxim cinci secunde (n.r. – până când zidul s-a prăbuşit)”, a explicat Laszlo Szilveszter Sandor.

Șeful ISC: Orice accident de natura aceasta putea fi evitat

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, a declarat, la Odorheiu Secuiesc, că orice incident de acest fel poate fi evitat dacă se respectă normativele.

„Orice accident de natura aceasta putea fi evitat, cu puţină atenţie, cu puţină grijă şi cu respectarea reglementărilor tehnice pe care le avem în vigoare la acest moment. Cred că există, din ce am văzut până în acest moment, o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect”, a declarat Paul Racoviţă.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii