Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a prelua funcția de secretar general al NATO

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 martie 2024

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat marți, într-o declarație de presă, intenția de a prelua funcția de secretar general al NATO, ocupată în prezent de Jens Stoltenberg.

NATO își caută un nou lider politic. Mandatului actualului secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg, urmează să expire pe 1 octombrie 2024, iar după toate probabilitățile nu va mai fi prelungit. Fostul premier al Olandei, Mark Rutte, este văzut în acest moment drept favorit, candidatura acestuia nu este văzută cu ochi buni de către statele din estul Europei, în condițiile în care ani de zile Guvernul de la Haga a întreținut relații bune cu Federația Rusă.

În acest context, președintele Klaus Iohannis, al cărui mandat va expira în luna decembrie 2024, și-a anunțat oficial marți intenția de a-l succeda pe Stoltenberg la conducerea Alianței.

„Am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai”, președintele Klaus Iohannis a lucrat ca profesor la mai multe școli din județul Sibiu. Nu are studii în domeniul securității sau relațiilor internaționale. Vorbește limbile germană și engleză.

„Kile”, în loc de Chile

Aflat pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis a încercat să recupereze deplasările externe ratate în perioada pandemiei de coronavirus. Anul trecut, șeful statului a efectuat turnee în Asia, America de Sud și Africa.

Vizite care par să nu-i fi servit foarte mult președintelui, nici măcar în materie de cunoaștere personală. Într-un discurs susținut luna trecută în fața ambasadorilor acreditați la București, Iohannis a pronunțat „kile”, cu referite la statul Chile, cel pe care l-a și vizitat în 2023.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii