Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Dumitru Buzatu, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 15 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată pentru luare de mită pe președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant în timp ce primea o șpagă de 1,25 milioane lei  de la un om de afaceri. Tot în același dosar a fost trimis în judecată și Lucian Judele, fost consilier PNL în cadrul Consiliului Județean Botoșani.

Povestea începe în anul 2019, atunci când Consiliul Județean Vaslui, condus de Dumitru Buzatu a încheiat contractele pentru modernizarea drumului Bârlad – Laza – Codăești. Două dintre acestea au fost câștigate de Soragmin SRL din Murgeni, firmă controlată de Emil Savin, zis Farmazon, pentru suma de 70,7 milioane lei, fără TVA. În acte firma este deținută, prin intermediul unei alte societăți, de fiicele lui Savin, Cristina Șelaru și Stela Mirabela Popică. Aceasta din urmă este soția deputatului PSD, Eduard Popică.

Potrivit DNA, în cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între Savin și Buzatu ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor, în cuantum de circa 15 milioane lei (3 milioane euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă. În cele din urmă, Farmazon l-a denunțat pe Buzatu.

Afaceristul l-a invitat pe Buzatu la restaurantul său din Cârja, lângă Murgeni, iar în urma discuțiilor i-a dat șefului CJ Vaslui suma 1,25 milioane lei, reprezentând circa 10% din ce are de recuperat de la instituția condusă de acesta. Tot atunci au intervenit și procurorii, care l-au prins pe Buzatu cu banii în portbagaj.

Fost consilier județean PNL, trimis în judecată alături de Buzatu

Tot în același dosar a fost trimis în judecată și Lucian Judele, fost consilier PNL în cadrul Consiliului Județean Botoșani. El este patronul firmei Drum Pod Invest, cea contractată de CJ Vaslui pentru expertizarea lucrărilor.

După întocmirea raportului de expertiză, în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren, Judele i-ar fi pretins lui Savin suma de 714.000 lei pentru a-și modica concluziile, astfel încât firma acestuia să poată încasa cele 15 milioane lei de la CJ Vaslui.

De asemenea, susțin procurorii, banii pretinși, Judele i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate. În acest context, arată DNA, Judele ar fi primit de la Savin, în două tranșe, suma cerută.

După primirea banilor, Judele s-a ținut de cuvânt și a înaintat contraexpertiza, către Consiliul Județean Vaslui. Documentația a fost acceptată de către instituția condusă de Buzatu Dumitru.

DNA a pus sechestru pe 20 de bunuri imobile (apartamente, case și terenuri) care aparțin lui Buzatu și Judele.

Comentarii