Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Dacian Cioloș și alți 4 europarlamentari au plecat din USR și au înființat un nou partid

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 31 mai 2022

Dacian Cioloș, Ramona Strugariu, Alin Mituță, Dragoș Tudorache și Dragoș Pîslaru au anunțat marți, 31 mai, că vor pleca din USR și că vor înființa un nou partid – „Reînnoim Proiectul European al României” (REPER).

Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranță despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Fostul lider al partidului a anunțat că s-a alăturat unui nou proiect politic, REPER, inițiat alături de cei 4 europarlamentari care l-au urmat și care va rămâne în familia europeană Renew Europe, alături de USR.

Politic poate părea un pariu, dar viața nu e doar politică, ci o cursă lungă în care răbdarea și puterea de a lupta sunt mai importante decât conflictul și frica de irelevanță”, a adăugat europarlamentarul.

De ce a părăsit USR

Dacian Cioloș susține că a luat decizia de a pleca din USR atunci când a înțeles că „șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente” și i-a acuzat că pe foștii colegi din conducerea partidului că „a fost mai importantă revanșa simbolică”.

Am trăit un lung șir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au față de dispariția politică. Eu cred că trăind în frică faci greșeli și vezi deformat realitatea. Frica schimbă oamenii și le justifică alegerile monstruoase. Eu am ales să nu las frica să îmi dicteze deciziile, chiar și cu prețul ieșirii din politică.

Suntem oameni trecători și societatea nu ar mai trebui să își lege toate speranțele de un lider politic. România și cetățenii săi trebuie să înțeleagă că vor fi aici și vor fi mai importanți decât orice președinte, premier sau ministru al cărui nume mai devreme sau mai târziu îl vor uita. Aceasta este lecția pe care eu am învățat-o în viață și în politică”, a precizat Dacian Cioloș.

Manifestul REPER

REPER încearcă să adune publicul dezamăgit de formațiunile politice din România, potrivit manifestului postat pe site-ul formațiunii politice.

Suntem gata să o luăm de la capăt, folosind experiența şi învățămintele din ceea ce am făcut până acum. Suntem gata să lucrăm împreună cu tine, să facem lucrurile altfel.  Dacă nu te simți reprezentat sau reprezentată de nici o organizație politică din România de astăzi, provocarea este să construim acest proiect politic împreună. 

Vrem politicieni care să asculte, să înțeleagă, să facă ceea ce predică, să aducă repere și resurse pentru o Românie în care oamenii nu mai găsesc răspunsuri la temerile lor, în care dezbinarea și grija pentru ziua de mâine umbresc oportunitățile pe care ar trebui să le vedem astăzi”, se arată în manifestul REPER.

REPER mai propune „găsirea unor forme noi de conlucrare cu societatea – cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic și cu cei care vor să participe la viața comunității”.

„,Niciun partid politic din România nu a reușit acest lucru până acum. Am văzut găști, grupuri de interese, prietenii, oportunism, dar nu echipe. Noi propunem această mare echipă pentru România, astăzi”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *