Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Boris Johnson susține că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate lovi Marea Britanie cu rachete „în mai puțin de un minut”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 30 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Fostul premier britanic Boris Johnson a povestit într-un documentar realizat de BBC pe tema invaziei ruse în Ucraina că Vladimir Putin ar fi amenințat că poate trimite o rachetă care să lovească Marea Britanie „în mai puțin de un minut”, în timpul unei convorbiri telefonice purtate între cei doi oficiali înainte de 24 februarie 2022.

Chiar dacă documentarul „Putin vs. Occidentul” nu a fost încă dat publicității, fragmente din interviurile cu Boris Johnson și ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, au fost preluate de publicațiile britanice, precum The Guardian.

Johnson a vorbit despre o convorbire telefonică pe care a purtat-o cu Vladimir Putin înainte de 24 februarie 2022 și în care fostul premier britanic încerca să îl convingă să nu invadeze Ucraina.

„La un anumit punct a lansat un fel de amenințare și a spus – Boris, nu vreau să te rănesc, dar dacă lansez o rachetă ar dura doar un minut – sau ceva de genul”, este un fragment din interviul acordat de Boris Johnson realizatorilor documentarului.

Cred, din tonul relaxat pe care l-a folosit și din ceea ce părea a fi o oarecare detașare, că a dat curs încercărilor mele de a-l aduce la masa negocierilor”, a adăugat fostul premier.

Fostul premier britanic l-a avertizat apoi pe Vladimir Putin că o invazie asupra Ucrainei ar duce la adoptarea unor sancțiuni mai dure împotriva Federației Ruse și la creșterea susținerii acordată NATO, chiar dacă nu se punea problema de includerea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.

El mi-a zis – Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO curând…ce înseamnă curând?, iar eu i-am zis – Păi nu va intra în NATO în viitorul apropiat. Știi și tu asta la fel de bine ca mine”, a mai amintit Boris Johnson.

Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitry Peskov, a negat acuzațiile lansate de Boris Johnson și susține că fostul premier britanic „minte”.

Nu au fost făcute amenințări cu rachete. Este ori o minciună deliberată – deci va trebui să îl întrebați pe Boris Johnson de ce a spus-o cum a spus-o – ori este o minciună inconștientă și el practic nu a înțeles ce i-a spus Vladimir Putin”, a fost reacția Kremlinului.

Momentul în care ministrul britanic al Apărării a fost sigur că Rusia va invada

Și Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a vorbit în documentarul menționat despre o vizită purtată în Moscova în februarie 2022, unde s-a întâlnit cu Serghei Șoigu, omologul rus, și șeful Armatei ruse, Valery Gherasimov.

Îmi amintesc că i-am zis ministrului Șoigu că vor exista lupte (n.r. în Ucraina) și că mi-a replicat – mama mea este ucraineană, nu vor lupta (n.r. soldații ruși în Ucraina) – Tot el mi-a zis că nu au nicio intenție să invadeze(…)

S-a folosit de expresia ‘vran’e’ din rusă. ‘Vran’e’ în Rusia, cred, este o expresie care arată o demonstrație de forțe. Te voi minți. Știi că te voi minți. Știu că tu știi că eu știu că mint și tot te voi minți. El știa că știu, eu știam că știe. Dar cred că despre asta a fost vorba, să îmi transmită că e puternic. Fix această minciună prin care ei spuneau că nu o vor face (n.r. să invadeze Ucraina) mi-a confirmat că o vor face”, a spus ministrul britanic al Apărării.

Wallace a mai amintit și de o discuție purtată cu Valery Gherasimov, în cadrul căreia șeful armatei ruse i-a spus că „nu vor mai fi umiliți niciodată” și că Rusia are cea de-a doua armată din lume.

Atunci, în acel moment, am găsit un posibil răspuns la întrebarea de ce? (n.r. invadează Ucraina)”, a adăugat Wallace.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii